Cu câteva zile înainte de Crăciun, în zona Chioag se circula pe asfalt, pe toată lungimea drumului. „Am continuat lucrările de asfaltare pe DJ 767 A Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sârbi-DN 19 E. S-a turnat strat de legătură (binder) pe o porţiune de 700 m în Bălaia şi integral pe o porţiune de 1500 m între Chioag şi Sârbi. În acest fel, pe toată lungimea drumului se poate circula pe asfalt”, au transmis inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Bihor.

În 2017, s-au executat lucrări de decopertare, așternere balast, drenaj apă pe sectorul de drum Burzuc-Chioag. În satul Chioag s-au executat șanțuri pereate, rigole carosabile și s-a asigurat accesul în curți, în Fegernic și Sârbi, doar parțial, iar în localitatea Burzuc s-a executat un zid de sprijin de 50 metri lungime. Pe porțiunea de extravilan dintre Uileacu ce Criș-Bălaia, pe panta de urcare au fost executate, în toamna anului 2018, lucrări de decopertare, așternere balast și piatră spartă, săpătură pentru șanțuri pereate. Pe parcursul execuției lucrărilor de construcții-lucrări de terasamente, pe acest sector de drum a fost identificat teren de fundare cu umiditate excesivă (existența unor izvoare chiar în patul drumului) și conținut ridicat de pământ organic (pământ categoria V). Aspectele s-au accentuat în primăvara anului 2019, după inundațiile din lunile mai-iunie. În toamna acestui an pe sectorul de drum, în lungime de 700 m, s-au executat lucrări de blocaj de piatră brută până la o adâncime variabilă de 1.2-1.8 metri, poziţionare de drenuri longitudinale şi transversale pentru eliminarea excesului de apă, aşternere strat de balast şi piatră spartă şi săpături de şanţuri. Tot în cursul anului 2019, între Uileacu de Criș-Bălaia s-au asfaltat 2.8 km, la nivel de strat de uzură.

DJ 767 A se află în administrarea Consiliului Judeţean Bihor, iar lucrarea de investiţie este finanţată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 având termen de finalizare data de 31 iulie 2020. Drumul face legătura între DN1 (E60) și DN19E, pornind spre nord la intrare în Uileacul de Criș, traversând satul Bălaia (comuna Tileagd), satul Burzuc, Chioag, Fegernic, Sârbi (comuna Sârbi).

Veres Diana