La Salonta a fost inaugurat, luni, un centru economic, de educație și afaceri. Ideea realizării acestuia îi aparține primarului Török László, care și-a imaginat o locație unde elevii să poată organiza întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri sau chiar autorități. Susținător al proiectelor pentru dezvoltarea comunităților și sistemului de învățământ, Consiliul Județean a asigurat sprijin financiar pentru implementarea proiectelor unităților administrativ-teritoriale, membre în Agenția de Dezvolatre Durabilă. „Cele trei municipii și șase orașe bihorene, membre în ADD Bihor, beneficiază de sprijin financiar în valoare de 450.000 lei + TVA. Fiecare și-a stabilit prioritățile privind obiectivele de investiții pentru școli sau grădinițe. La Salonta, ideea realizării acestui centru economic, de educație și afaceri este binevenită. Aici se vor organiza întâlniri între elevi și reprezentanții mediului de afaceri. Locația va funcționa și ca un centru în cadrul căruia, tinerii vor cunoaște oportunitățile de pe piața muncii, nevoile angajatorilor în așa fel încât, după absolvire, să rămână în Salonta, eventual să demareze propriile afaceri”, a spus Vitályos Barna, directorul ADD Bihor. Investiția privind realizarea centrului economic și educațional s-a ridicat la suma de 291.000 lei TVA inclus. „Se simte și se vede că instituțiile de învățământ din Salonta gestionează bine banii. Se îmbunătățește considerabil calitatea învățământului. Tinerii care trăiesc în Salonta, cei care au spirit antreprenorial se vor putea afirma, vor putea să își dezvolte capacitățile în plan local”, a precizat președintele, Pásztor Sándor.

Sprijin pentru dezvoltarea sistemului de învățământ

Din fondurile alocate prin Agenția de Dezvoltare Durabilă, municipiul Salonta a finalizat și alte investiții. La Liceul Arany János au fost reabilitate și modernizate sălile de clase, investiție care s-a ridicat la 65.000 lei, și s-a asfaltat curtea școlii (23.000 lei). Pentru sala de sport din localitate a fost achiziționată și pusă în funcțiune o aerotermă, investiție de 19.000 lei. Autoritățile locale urmează să amenajeze un loc de recreere în aer liber, complet echipat cu aparatură de joacă și fitness, investiție ce urmează să se realizeze, anul viitor.

Investiții pentru UAT-urile membre

Beiuș: reabilitare corp clădire internat Colegiul ,,Ioan Ciordaș” Beiuș; Ștei: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” (reparații și dotări bază sportivă), Colegiul Național ,,Avram Iancu”(reparații corpuri clădiri), Liceul Tehnologic ,,Unirea” (reparații corp clădire internat, sistem supraveghere video pentru patru locații și teren sintetic); Marghita: (pregătirea unui studiu de fezabilitate pentru dotarea și modernizarea Liceului Teoretic ,,Horváth János” și proiect tehnic + execuție pentru C1, care reprezintă un teren sintetic de sport); Vașcău: Școala Generală ,,Nicolae Bogdan” (reabilitare centrală termică, reabilitare grupuri sanitare, înlocuire uși, achiziționare aparatură electronică cabinet informatică, achiziționare mobilier școlar, reabilitare sală de sport, amenajare și dotare terenuri de sport, zugrăvire fațadă); Valea lui Mihai (reabilitare șarpantă și învelitoare, respectiv echipamentele necesare pentru atelier lăcătușărie și atelier comerț pentru Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai); Nucet (reparații corp secundar (atelier) la Școala Gimnazială nr. 1; Săcueni: Liceul Teoretic ,,Petőfi Sándor” din Săcueni (obținerea autorizațiilor de funcționare plus aparate și instalații tehnologice de ultimă generație), Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea (servicii de arhivare, sistem supraveghere plus dotarea atelierelor, laboratoarelor și internatului), Școala Gimnazială ,,Toldy” Sânnicolau de Munte (instalația de încălzire a grădiniței din Cubulcut + reparație acoperiș școală).

Veres Diana