Spectacolele Trupei Iosif Vulcan pot fi susținute, din nou, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, după ce în luna decembrie a anului 2019 a avut loc inaugurarea scenei rotative.

Lucrările la noua scenă, ce este folosită în comun de Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti, au durat cinci luni, reprezentând o parte importantă a proiectului „Incubator cultural transfrontalier româno – maghiar pentru arta spectacolului”, unde teatrul maghiar din Oradea a fost partener.

Până la finalizarea lucrărilor de modernizare a scenei de la Sala Mare, spectacolele Teatrului Regina Maria au avut loc la Sala Arcadia, Casa de Cultură a Sindicatelor, Filarmonica de Stat Oradea, Sala „Florica Ungur” și pe scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea. În luna ianuarie, însă, reprezentațiile pot avea loc, din nou, în Sala Mare.

Programul pregătit de conducerea Teatrului Regina Maria pentru prima lună a anului 2020 este unul ofertant, cuprinzând chiar și două premiere. Iubitorii de teatru pot începe anul cu bună dispoziție dacă în data de 7 ianuarie aleg să vizioneze ,,Îndrăgostiții din Ancona”, de Vajda Katalin, în regia lui Andrei Mihalache. Acţiunea se petrece în orăşelul italian Ancona, într-o veche piaţetă, unde apropierea dintre case şi vulcanicul sânge latin fac imposibile păstrarea secretelor.

,,Creștini”, cel mai recent spectacol al Trupei Iosif Vulcan, va fi jucat de două ori în luna ianuarie, în 8 și 31. În distribuție se găsesc actorii Richard Balint, în rolul pastorului Paul, Adela Lazăr, soția pastorului, Petre Ghimbășan, ca Jay, Răzvan Vicoveanu, în rolul lui Joshua, iar personajul Jenny va fi interpretat Anda Tămășanu și Maria Teișanu.

Spectacole pentru toate gusturile

În 9 ianuarie revine în atenția publicului spectacolul ,,În plină glorie”, o comedie inspirată din viaţa lui Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind cea mai proastă solistă de operă din lume, atribuindu-i-se din această cauză și ironicul titlu de „Prima Doamnă a glissandoului”. Pasionată de muzică până la patetism, reușește, în ciuda ironiei unora şi a ridiculităţii dorinţei, să susțină concerte de operă cu sala plină. Apogeul carierei sale îl reprezintă recitalul de pe scena uneia dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York: Carnegie Hall. Succesul său nu ar fi fost posibil, însă, fără resursele financiare de care dispune şi fără sprijinul unor prieteni devotaţi.

,,…Escu”, de Tudor Mușatescu, regia Claudiu Goga, va fi, din nou, pe scenă, în 11 ianuarie. Spectacolul are o durată de 2 ore și 40 minute, cu o pauză de un sfert de oră, și a avut premiera în 31 martie 2019. În schimb, ,,Ursul” și ,,Cerere în căsătorie”, de A. P. Cehov, regia Petre Panait, va fi jucat în 13 ianuarie, la Sala Arcadia, de către actorii Ioana Dragoş-Gajdó, Şerban Borda și George Voinese.

Cei care doresc să vadă ,,Capcana lui Hamlet” pot face acest lucru în data de 15 a lunii. Spectacolul oferă o viziune modernă asupra piesei shakespeariene, dar scrisă cu un umor inspirat, cu tot felul de aluzii pe care spectatorul le sesizează și savurează amuzat, intrând cumva în „bucătăria” teatrului. E și o parabolă care se dovedește foarte acută despre oprimare, tăcerea complice și vinovată, despre nevoia de a spune adevărul indiferent de consecințe.

Patru zile mai târziu, spectatorii pot face cunoștință cu ,,Avalanșa”, un spectacol care a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Teatru Oradea – ediția a VII-a și Premiul pentru Cel mai bun Spectacol la Maltepe Uluslararasi Tiyatro Festivali, Istanbul, Turcia – 2019.

Musicalul ,,Sunetul muzicii”, care a avut premiera în 1 iunie, își face și de această dată loc în programul propus de Teatrul Regina Maria, urmând să se joace în 25 și 26 ianuarie.

Și copiii și tinerii au parte de spectacole dedicate lor, în luna ianuarie. ,,Hansel și Gretel” se va juca în 11 și 12 ianuarie, ,,Exploziv”, în 16, 23 și 24 ianuarie, iar ,,Frumoasa și bestia” în data de 26 a lunii.

Două premiere

De asemenea, în 15 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Arcadia, va avea loc premiera spectacolului liric ,,Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, dedicat lui Mihai Eminescu. ,,Mihai Eminescu, genialul poet, prozator, dramaturg, eseist, jurnalist, pamfletar politic, formator de limbă română, a murit la 39 de ani, aproape înainte de a se naște cu adevărat. Să mă explic: dacă ar fi trăit 80 sau 100 de ani, în condiții bune de sănătate, ar fi eclipsat probabil prin calitățile sale de geniu profund și cult pe toți scriitorii lumii, iar în anul 2000 ar fi fost el ales personalitatea numărul 1 a mileniului, nu Shakespeare. Spectacolul este unul de poezie, muzică și dans, toate acestea fiind expresia defalcată a personalității, intelectului și sufletului marelui om”, dezvăluie regizorul Emil Sauciuc.

A doua premieră din 2020 va avea loc în 24 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Mare. Este vorba despre Spectacolul Extraordinar ,,Sărbătorind Unirea”, pregătit de artiștii Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, împreună cu cei de la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Bilete pot fi cumpărate de la Agenția Teatrului. Aceasta va fi deschisă începând cu data de 3 ianuarie, după programul obișnuit: marți – vineri: 12.00 – 18.00; sâmbătă: 10.00 – 13.00. Lunea și duminica aceasta este închisă. Tichete puteți achiziționa și online, de pe Bilete.ro, cu livrare electronică sau prin Poșta Română, Inmedio, Germanos ori Vodafone.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Facebook Teatrul Regina Maria, defoto