Joi seara, sediul Muzeului Țării Crișurilor a găzduit Gala celor mai bune proiecte finanțate de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a Consiliului Județean Bihor. Câștigătorii celei de-a II-a ediții au fost desemnați în urma votului electronic exprimat pe 11 categorii. Publicul a putut opta pentru unul din cele 172 de proiecte care au beneficiat, anul acesta, de finanțare nerambursabilă.

PÓTI CSABA, director, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor: „În fiecare an vin alți beneficiari care primesc finanțare de la noi. Pot să spun că toate proiectele sunt de calitate. Am avut mai multe finanțari sau o sumă mai mare sau comparativ mai multe proiecte pe domeniul de cultură și sport.”

Anul trecut, Consiliul Județean Bihor a alocat 1.200.000 lei din care au fost finanțate 186 proiecte. În 2019, asociațiile și fundațiile din Bihor au beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 1.000.000 lei. Au depus spre finanțare 200 de proiecte din care 172 au fost eligibile.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Vă felicit fiindcă acest nivel de aproximativ 80% proiecte reușite înseamnă că sunteți conștienți și se depun proiectele calitativ foarte bine. Și acest lucru este îmbucurător. Deci 172 de proiecte câștigate cu aceste sume care nu sunt foarte mari. Și acum se încearcă a ni se sugera să nu mai pornim aceste proiecte și să nu găsim această metodă de a reuși să premiem niște proiecte sau să susținem aceste proiecte așa cum le susținem că știu că niciodată nu sunt îndestulătoare fondurile. Cred că este foarte mare nevoie de acest lucru; să se simtă că sfera civilă, tot ce înseamnă fonduri și se pot da, este ajutată.”

În 2019, cel mai bun proiect finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a fost „Oltea la Centenar” al Asociației Oltea Doamna. Premiul pentru cea mai bună asociație a plecat la Marghita, la Asociația Cultural Educativă Octavian Goga. Tabără de dezvoltare pentru fotbalul feminin al Asociației Atheletic CS United Bihor a primit premiul pentru cel mai bun cantonament. Cea mai bună prezentare sportivă a fost concursul internațional de dans Hip – Hop The Game al Asociației Infinity Dance. Premiul pentru implicare sportivă (achiziții echipament) a fost câștigat de proiectul „Echipamente pentru performanță” al Asociației King Do Lions. Uniunea Femeilor Bihor a elaborat cel mai bun proiect de implicare socială, „Anticorupția prin ochii unui adolescent”. Asociația CS Dansatorii din Botean a primit premiul pentru cel mai bun proiect cultural „Armonie, creativitate și Valoare în ia populară”. Asociația Colegiul Consilierilor Juridici Bihor a editat cea mai bună carte, iar Asociaţia Star Vivere a primit premiul pentru cel mai bun festival. „Azi Elev mâine fermier” al Asociației Agape România a fost desemnta cel mai bun proiect educativ, iar „Oltea la Centenar” a fost proiectul celebrativ al anului. Au fost acordate cinci premii speciale: Asociația Eco Mountain Transylvania pentru proiectul „Pe urmele lui Czaran Gyula”, Fundația Rock Filarmonica pentru proiectele „Gheorghe Pituț – Aniversare 80 ani” și „Alexandru Andrițoiu – Aniversare 90 ani”, Miorița Săteanu a fost premiată pentru întreaga activitatea, iar Asociația Culturală D’Art pentru cel mai bun comunicat.

Momentele artistice ale galei au fost susținute de copiii de la Star Vivere și Asociația Cărarea Vieții, magicienii Eduard și Bianca, Miki Orban și Călin Pop.

Anul acesta, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a Consiliului Judeţean Bihor a finanţat proiecte în valoare de 1.000.000 lei astfel: cultură (600.000 lei), sport (375.000 lei) şi anticorupție (25.000 lei).

Veres Diana