Joi, de la ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui ultimul concert din acest an al Filarmonicii de Stat. Artiștii orădeni vă propun spre audiere patru capodopere.

În deschidere, publicul va putea asculta „Concerto pastorale” de Johann Christoph Pez. Partea solistică va fi interpretată de flautistele Nagy Éva și Török Apollónia. Programul va continua cu „Air din Suita nr. 3 pentru orchestră în Re major” de Johann Sebastian Bach. Dintre cele patru Suite orchestrale ale lui Bach, a treia este cea mai cunoscută, în mare parte datorită celebrei „Arie pe coarda sol”. În program urmează „Adagio în sol minor” de Tomaso Albinoni. Faimosul Adagio în a fost reconstituit de Remo Giazotto după un fragment al părții lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de Stat din Drezda. Concertul se va încheia cu „Oratoriul de Crăciun, op. 12” de Camille Saint-Saëns. Compozitorul a fost un copil minune care a uimit Franța cu talentul său muzical. Mai târziu ca interpret a dovedit o tehnică perfectă, iar numărul mare de lucrări i-a asigurat și poziția de compozitor francez important.

Părțile solistice din oratoriu vor fi interpretate de soprana Tempfli Mária, membră a corului Operei Naționale din Budapesta, mezzoszoprana Valentina Pușcaș, masterand la Universitatea Națională de Muzică din București, altista Ramona Pataki Hașaș, tenorul Nicolae Bejan și basul Benczédi Hunor, membri ai Corului Filarmonicii din Oradea.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent, maestrul Romeo Rîmbu. Participă şi cu această ocazie festivă Corul Filarmonicii, cu pregătirea muzicală a dirijorului Lászlóffy Zsolt.

Mădălina Venter