Luni a fost inaugurată noua scenă a Teatrului de Stat Oradea. Lucrările, care au durat cinci luni, fac parte din proiectul „Incubator cultural transfrontalier româno-maghiar pentru arta spectacolului” al cărui lider este Teatrul Csokonai din Debrețin, iar parteneri sunt Primăria Municipiului Debrețin și Teatrul Szigligeti din Oradea.

Valoarea integrală a proiectului „Incubator cultural transfrontalier româno-maghiar pentru arta spectacolului” este 7.495.587 euro din care Teatrului Szigligeti din Oradea i-a revenit suma de 1.029.546 euro. Partener în cadrul proiectului finanțat prin programul Interreg V-a România-Ungaria, alături de Primăria Municipiului Debrețin și Teatrul Csokonai, instituția de cultură orădeană și-a luat angajamentul ca din suma ce i-a revenit să modernizeze tehnica de scenă. „Deși mulți au fost reticenți în privința finalizării lucrărilor până la sfârșitul acestui an, vă anunț că execuția s-a desfășurat conform contractului. În urma lucrărilor efectuate, clădirea teatrului nostru, ce va împlini 120 de ani anul viitor, va corespunde celor mai înalte standarde”, a spus Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti, la conferința de inaugurare a proiectului.

O scenă modernizată

În cadrul lucrărilor, scena teatrului orădean a fost refăcută în întregime. Prin contractul semnat în luna iulie a acestui an, asocierea formată din Drumasfalt SRL, Trameco SA și Energolux Impex SRL, a schimbat în întregime podeaua scenei, a reînnoit sistemele de sunet, lumini și regie tehnică, a mecanizat parțial podul scenei, a achiziționat și montat trape și o scenă turnantă. „Consiliul Județean Bihor are sarcina de a se implica în dezvoltarea domeniului cultural. Împreună cu orașul Debrețin avem trei proiecte culturale foarte importante. Toate sunt fie în curs de derulare, fie în faza de pregătire a execuției sau chiar în faza finală, ca proiectul modernizării teatrului. Trebuie să realizăm în parteneriat un centru  multifuncțional, și să continuăm investițiile la Muzeul Țării Crișurilor”, a precizat Pásztor Sándor, la conferința de inaugurare. Prezent la întâlnirea oficială de la Teatrul de Stat, primarul municipiului Debrețin a mizat pe parteneriatul transfrontalier. „Județele Bihor și Hajdú-Bihar colaborează de 27 de ani. Stabilitatea economică și culturală asigurată prin parteneriate transfrontaliere ne vor face un centru regional mai puternic”, a adăugat dr. Papp László, primarul din Debrețin.

Prin proiectul transfrontalier, Teatrul Csokonai, în calitate de lider, va construi un incubator pentru trupele de teatru amatoare din municipiu. Teatrului Szigligeti i-a revenit 1.029.546 euro, sumă compusă astfel: finanțare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională (824.048,61 euro, adică 80,04%), cofinanțare prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (126.031,55, adică 12,24%), contribuție proprie de 79.465,84 euro, asigurată cu sprijinul Consiliului Județean Bihor. În plus, autoritatea județeană a asigurat și cheltuielile neeligibile în valoare de 62.761 euro.

 

Veres Diana