În prezent, statisticile indică faptul că, în Bihor, principala cauză a accidentelor rutiere este viteza. Indiferent că este excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, viteza ucide. Permanent preocupate să reducă numărul evenimentelor rutiere, autoritățile publice din județ au semnat un protocol de colaborare. Prin parteneriatul dintre Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Primăria Oradea și Inspectoratul Județean de Poliție s-a înființat un laborator de siguranța circulației în cadrul căruia, specialiștii vor susține cursuri pentru toate categoriile de participanți la trafic.

PÁSZTOR SÁNDOR, președintele Consiliului Județean Bihor: „Orice viață salvată cu o investiție fie ea mică sau mare este lucrul cel mai important. Cei care sunt implicați în problematica circulației vor trimite inclusiv, angajații pentru o oră, o jumătate de oră, ca să reușim, în perspectivă să preîntâmpinăm practic aceste accidente, decese, care sunt niște vieți spulberate fără niciun rost. ”

Prin intermediul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Consiliul Județean Bihor a asigurat sprijinul financiar pentru dotarea laboratorului cu echipamentele necesare prevenirii accidentelor rutiere.

PÓTI CSABA, director adjunct, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor: „DDIP vine cu finanțarea, deci dotarea tehnică. Sunt simulatoare; simulator de gen motocicletă, simulator de centură siguranță.”

Simulatorul moto este singurul de acest gen din România, capabil să genereze, în spațiul virtual, 19 rute care vor testa capacitatea de reacție a motocicliștilor în diferite situații sau pericole din trafic. Prin intermediul proiectului, Serviciul Poliției Rutiere va fi dotat cu dispozitive body-cam, utilizate de oamenii legii pe durata desfășurării acțiunilor în trafic, dar și cu etiloteste moderne.

subcomisar SORIN INDRIEȘ, Serviciul Poliției Rutiere Bihor: „Sunt mai bune, mai eficiente față de aparatele etilotest utilizate în prezent de polițiștii rutieri. Vor scurta timpul de testare a conductorului auto și au senzori mai puternici pe parte de detecție alcool.”

Primăria Oradea prin muzeul orașului este partener în cadrul proiectului, asigurând locația în care se vor desfășura cursurile de educație rutieră.

ANGELA LUPȘEA, directorul Muzeul Cetății Oradea: „Municipiul Oradea prin Muzeul Orașului Oradea ce administrează fortăreța binecunoscută ca și un loc cultural a sprijinit această inițiativă în primul rând pentru că se adresează tinerilor. Cetatea Oradea, din ceea ce am observat eu, este foarte mult căutată de tineri motocicliști și bicicliști, mai ales la orele târzii ale serii. Și această inițiativă mi s-a părut foarte bună deoarece ei vor vedea ce înseamnă și accidentele ce se pot produce în Cetate, dar ce să mai vorbim în spațiul public.”

60 de instituții de învățământ au semnat deja protocoale de colaborare cu inițiatorii proiectului.

KÉRY HAJNAL, inspector general adjunct, Inspectoraul Școlar Județean Bihor: „Foarte mulți elevi conduc deja biciclete, motociclete și majoritatea visează ca la 18 ani să aibă carnetul de conducere și să conducă o mașină. Conștientizarea elevilor cu privire la riscuri și la ceea ce trebuie să întreprindă ei în trafic este un lucru foarte important în așa fel încât în clipa în care ei se urcă într-o mașină, pe motocicletă sau bicicletă să fie conștienți ce au de făcut, la ce risc se expun.”

Primii participanți la cursurile desfășurate în laborator au fost elevii unei clase de-a IV-a de la Școala Nicolae Bălcescu. Micuții au vizionat scurt metraje educative și au pășit într-un oraș în miniatură, din curtea Cetății, unde s-au deplasat ținând cont de regulile de circulație. Tinerii care vor participa la cursurile de educație rutieră vor avea posibilitatea să testeze și ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri. Cursurile în noul laborator se vor ține cu specialiști, în urma programărilor la numărul de telefon 0741-210.999.

Veres Diana