Capodoperele picturii universale din colecția Muzeului Național Brukenthal vor fi la dispoziția publicului orădean până în data de 26 ianuarie.

Conducerea complexului muzeal orădean anunță programul săptămânii 16-22 decembrie. În această perioadă, la sediul din strada Armatei Române, publicul poate vizita expoziţia Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal, organizată de muzeul naţional din Sibiu, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL. Lucrările vor rămâne însă la dispoziția publicului până la finele lunii ianuarie. Tot la noul sediu sunt organizate expoziţia de pictură a artistului plastic Ioan Aurel Mureşan, Erotikonia, expoziţiile „Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii – Albrecht Dürer (1471-1528)”, „Artişti plastici orădeni din perioada interbelică”, colecția de sculpturi a artistului Iosif Fekete și vivariul. La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”; publicul poate vizita expoziția Bihorul „… la spargerea lumii” (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), iar la Muzeul Memorial „Ady Endre”, vizitatorii au acces la expoziţia temporară Văzându-mă să mă vadă…, – Ady Endre (1877-1919), organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea poetului Ady Endre. „În pragul sărbătorilor de iarnă, vă invităm la Muzeul memorial Aurel Lazăr să vă delectați cu noi Bijuterii muzicale. Programul reunește repertoriul clasic cu cel tradițional. Astfel, violonistele Felicia Pașca (Berna, Elveția) și Andrada Ciupeiu vor interpreta două lucrări de referință din creația pentru două viori: Sonata pentru două viori de Serghei Prokofiev și 3 Duo-uri (Canoane și Fugi) în stil vechi de Max Reger. Alături de ele, cele două studente de la Departamentul de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea, Alexandra Chira și Maria-Ioana Cobzaș, vin să întregească atmosfera evenimentului cu un repertoriu format din colinde tradiționale”, anunță conducerea Muzeului Țării Crișurilor, evenimentul care va avea loc în 20 decembrie, de la ora 18.

De asemenea, la sediul Muzeului Țării Crișurilor au loc atelierele de creație în cadrul cărora elevii și tinerii învață să confecționeze podoabe de Crăciun. Dacă acțiunea „Să redescoperim Crăciunul de altădată” a debutat cu elevii Liceului Ortodox din Oradea, joi, elevii de la școala Oltea Doamna și cei de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” au fost inițiați în arta confecționării ornamentelor de sezon.

 

Veres Diana