La final de an, Asociația Clubul Sportiv ,,Vulturul Negru” Oradea a implementat trei proiecte, toate din categoria ,,sport”, cu sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Unul dintre acestea, intitulat ,,Cantonament de copii – mini rugby”, s-a desfășurat în Sibiu și Vadu Crișului, în perioada 18 – 25 noiembrie. ,,Activitățile pe care le-am derulat în cadrul cantonamentului au fost riguros programate. În fiecare dimineață am făcut alergare timp de 20 de minute, după încălzirea specifică, și antrenamente pentru dezvoltarea motricității. După servirea micului dejun am reluat antremantele, la un nivel mai intens de această dată, și le-am încheiat într-o atmosferă relaxantă, prin jocuri, drumeții, orientare turistică și program de odihnă. Ziua nu s-a încheiat fără un antrenament de seară, urmat de activități distractive pentru coeziunea membrilor echipei”, a precizat Valentin Constantin, în calitate de responsabil de proiect.

Cantonamentul și-a atins scopul, deoarece tot în luna noiembrie ,,vulturașii negri” au obținut locul I la categoria U10, în cadrul ultimului turneu de mini-rugby din 2019, desfășurat la Sibiu în memoria regretatului Bebe Boboc.

În cadrul unui alt proiect al Asociației, finanțat tot de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, anume ,,Integritate pentru credibilitate – Să vorbim despre corupție”, beneficiarii au învățat care sunt problemele cu care jucătorii se pot confrunta în cadrul unor competiții sportive. ,,Este vorba despre greșeli voite sau întâmplătoare ori abateri de la regulament. Pe toate acestea le-am prezentat, cu exemple clare, în cadrul unor dezbateri. Și toți participanții, de la antrenori, personal tehnic și până la părinți, au înțeles mesajul”, spune Valentin Constantin. Acesta a ținut să sublinieze importanța acestui demers de conștientizare: ,,La prima vedere, pare banal conceptul de corupție în sport, tocmai pentru că este deosebit de uzitat. Însă, nu este de ignorat, deoarece cu această chestiune se confruntă toate echipele și cluburile de rugby”.

Instituția subordonată Consiliului Județean Bihor a mai finanțat Clubului ,,Vulturul Negru” achiziția de echipament sportiv: tricouri de joc, pantaloni scurți, jambiere și treninguri, toate personalizate.

Activitatea asociației se concentrează pe încurajarea copiilor și juniorilor care joacă rugby în vederea adoptării unui stil de viață activ și sănătos și pe sprijinirea dezvoltării lor, pe toate planurile, prin practicarea unui sport de echipă care cultivă disciplina, respectul pentru adversar, altruismul și curajul.

Larisa Patricia Herlaș