În cadrul laboratorului de siguranța circulației, inaugurat, miercuri, în Cetatea Oradea, funcționează singurul simulator Honda din România, care generează 19 rute diferite virtuale pentru motociciliști.

La fiecare 23 de secunde, o persoană moare în urma unui accident rutier. Statistica este îngrijorătoare. Până la orele amiezii, miercuri, 1834 de oameni și-au găsit sfârșitul pe una dintre arterele care crează rețeaua mondială de drumuri. „Încercăm să îi responsabilizăm pe participanții la trafic, și să îi educăm totodată. Prin parteneriatul dintre Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Inspectoratul de Poliție a Județului Bihor și Primăria Oradea, miercuri, a fost lansat laboratorul de siguranța rutieră. Consiliul Județean Bihor a finanțat achiziția simulatoarelor de accidente rutiere, a echipamentelor, dispozitivelor etilotest și body-cam ce urmează să fie folosite de polițiști în activitățile educative și acțiunile în trafic pe care le întreprind. Este și datoria noastră să ajutăm la reducerea numărului de victime în accidente rutiere pe șoselele din Bihor”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, prezent la lansarea laboratorului de siguranța circulației.

Pentru șosele mai sigure și conducători auto responsabili

Laboratorul de siguranța circulației va funcționa de luni până vineri în incinta Cetății din Oradea. „Primăria Oradea prin Muzeul Cetății este partener în acest proiect. Suntem încântați să fim parte la acest proces educativ. Tinerii care, adesea, vin cu bicicletele sau motocicletele în Cetate vor avea la dispoziție un spațiu în care vor avea acces la o altfel de educație. Vor învăța să fie mai responsabili și vor descoperi acest spațiu cultural”, a spus Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății. În cadrul laboratorului vor avea acces toți participanții la trafic, indiferent de vârstă. „Toți elevii visează ca la 18 ani să obțină permisul de conducere. Pentru acea situație trebuie să fie pregătiți și îi vom îndruma pe elevi spre laboratorul unde vor putea dobândei informații de la specialiști”, a spus Kéry Hajnal, inspector adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Bihor.

Simulatoare de ultimă de generație și dispozitive pentru dotarea polițiștilor

„În cadrul laboratorului vor funcționa un simulator de accidente rutiere, un simulator moto Honda, singurul din România. Acesta este capabil să genereze 19 rute diferite în spațiul virtual, prin intermediul cărora se va testa capacitatea de reacție și stăpânirea în diverse situații de trafic. Vor exista ochelari ce vor simula efectele consumului de alcool (până la o concentrație 1.3 mg/l) și efectele consumului de stupefiante”, a precizat Póti Csaba, directorul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor, în cadrul căreia a luat ființă Biroul de Circulație, inițiatorul proiectului. De asemenea, specialiștii din cadrul Inspectoratului de Poliției vor fi dotați cu truse etilotest și body-cam-uri. „Inspectoratul de Poliție a Județului Bihor va asigura resursa umană. Vor exista specialiști care se vor ocupa de activitățile educative și de prevenție. În dotarea poliștilor vor exista 10 truse etilotest moderne, care vor fi folosite în acțiunile derulate în trafic, precum și body-cam-uri. Dispozitivele sunta sigurate din fondurile Consiliului Județean Bihor”, a precizat subcomisarul Sorin Indrieș, din cadrul IPJ Bihor.

Miercuri, la prânz, în cadrul laboratorului au avut loc primele activități de prevenire, la care au participat elevi din ciclul primar. Autoritățile au anunțat că deja au fost semnate contracte sau parteneriate cu 60 de unități de învățământ, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și Asociația Studenților Mediciniști.

Veres Diana