În perioada August – Noiembrie 2019, Asociația EduBiz a organizat 14 ateliere de tip caravană pentru 300 de elevi din clasele a VII-a – X-a din Aleșd, Chijic, Diosig, Nojorid, Tărian, Livada.

Proiectul Fii cu TINErii – Caravana Tinerilor a propus serie de activități practice, concrete cu accent pe formarea personală și profesională a elevilor, pe informarea privind oportunitățile educaționale și de pe piața muncii bihorene. „Ceea ce am observat în ultimii ani, de când facem voluntariat în mediul rural este faptul că elevii cu acces limitat, să nu spunem inexistent în unele zone, la educație non-formală care să pună accent pe formarea lor personală și profesională. Pur și simplu, elevii sunt rupți de realitatea de pe piața muncii, nu știu că sunt o mulțime de meserii noi, ca sunt multe joburi aici în Bihor, în companii, în hoteluri” ne-a spus Maria, membru al Asociației EduBiz. Proiectul derulat de EduBiz, cofinanțat din fondurile Consiliului Județean Bihor (prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte), s-a desfășurat în perioada august – noiembrie 2019, în Aleșd, Chijic, Diosig, Nojorid, Tărian și Livada.

14 ateliere pentru 300 de elevi

În cadrul proiectului 17 elevi, voluntari în asociația EduBiz, au participat, pentru început, la un training în cadrul căruia au învățat și exersat competențe necesare pentru animarea atelierelor. Apoi, echipa EduBiz și specialiștii au realizat 14 workshop-uri itinerante în școli, în care s-a pus accentul pe dezvoltarea de competențe de viață. „Prin jocuri și activități interactive, peste 300 de elevi au învățat despre importanța stabilirii unui obiectiv, despre munca în echipă, a organizării muncii, gândire creativă și laterală. Importanța comunicării a fost în centrul activităților, pentru că elevii din mediul rural au mari carențe când vine vorba de a se exprima liber. Activitățile au fost practice, creative, complementare cu cele învățate în școală. În plus, elevii din mediul rural au beneficiat de sesiuni de orientarea școlară si profesională, în care au descoperit ce înclinații au și ce meserii noi sunt pe piața munci bihorene. Elevii au aflat și despre oportunitățile educaționale, mai ales legate de școlile vocaționale și beneficiile învățământului dual din Bihor”, ne-au transmis reprezentanții asociației. Elevii participanți în proiect își doresc continuarea activităților, fiind dornici să descopere și să viziteze companii, să descopere practic meseriile descoperite în cadrul proiectului, unde ar putea face practică si apoi chiar să se angajeze în viitor.

Veres Diana