La inițiativa Autorității Teritoriale de Ordine Publică Bihor, la Vârtop, s-au întâlnit, joi, reprezentanții ATOP Bihor și Alba, primarii din Nucet, Câmpani și Arieșeni pentru a identifica soluții menite să fluidizeze traficul auto și accesul turiștilor în stațiunile montane.

În fiecare an, în sezonul de iarnă, traficul auto pe drumurile care fac legătura cu stațiunile montane Vârtop și Arieșeni se desfășoară cu greutate. Până și în stațiuni, circulaţia este îngreunată de numărul tot mai mare de autovehicule, condiţiile dificile de drum şi şoferii care sunt obligați să îşi lase maşinile pe marginea şoselei. În cazul unor urgențe, și accesul echipajelor de intervenție se desfășoară cu dificultate.

Autoritățile județene din Bihor și Alba caută soluții

Reprezentanții Autorității Teritoriale de Ordine Publică Bihor (consilierii județeni Bujor Chirilă și Valentina Țoța, subprefectul Iulius Delorean, comisar șef Adrian Bucur, adjunctul IPJ Bihor, Ioan Bogdan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi), ai ATOP Alba (Simone Albani-Rocchetti, subprefectul Nicolae Mera, comisar șef Florin Dogaru, șeful IPJ Alba, colonel Marius Claudiu Giurea, șeful IJJ Alba), primarul orașului Nucet, Mircea Tuduce, al comunei Câmpani, Raul Bocșe, și edilul din Arieşeni, Vasile Marin Jurj au identificat, joi, două terenuri, care ar putea asigura 700 noi locuri de parcare. La inițiativa primarilor din Nucet și Câmpani a fost identificat un teren, unde se vor putea amenaja, încă din acest sezon, 400 locuri de parcare. Un al doilea teren, se află în proprietatea comunei Câmpani, la limita cu județul Alba. Platoul ar putea oferi alte 300 locuri de parcare.

În acest moment, județul Bihor oferă turiștilor 800 locuri de parcare și județul Alba 250. În zona Vârtop-Arieșeni există trei pârtii: Piatra Grăitoarea, administrată de primăria Nucet, respectiv pârtiile Vârtop I și Vârtop II, aflate pe teritoriul comunei Arieșeni și administrate de două firme private.

Mădălina Venter