Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) a județului Bihor recomandă populației respectarea unor măsuri pentru prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii. În prezent, evoluția numărului îmbolnăvirilor prin infecții acute respiratorii în rândul bihorenilor se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului și nu au fost confirmate cazuri de gripă.

Printre măsurile de prevenție, directorul executiv al D.S.P. Bihor, dr. Daniela Rahotă amintește optimizarea regimului de viață şi activitate prin alimentație corespunzătoare – în special fructe și legume, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate.

De asemenea, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice, în caz de strănut, folosirea batistelor din hârtie, evitarea aglomerațiilor din locurile publice și autoizolarea la domiciliu, dacă apar semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse sau dureri în gât. În acest caz, bolnavii trebuie să anunţe telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie privind simptomele, în vederea planificării la o consultaţie. Dacă semnele se agravează, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, ori persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

A crescut numărul îmbolnăvirilor

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul D.S.P. Bihor, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie au fost raportate 5.693 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în creștere faţă de săptămâna precedentă, valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior. Din cele 5.693 cazuri, au necesitat internare 55. Alte 1.066 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie și bronhopneumonie, 144 de cazuri necesitând internare.

În acest sezon, D.S.P. Bihor a primit de la Ministerul Sănătății 21.780 doze de vaccin gripal, în vederea imunizării antigripale gratuite a persoanelor la risc. Până în 3 decembrie au fost administrate 17.805 doze de vaccin gripal.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: www.reginamaria.ro