Până în 26 ianuarie 2020, iubitorii de artă pot admira, la Muzeul Țării Crișurilor, expoziţia compusă din opt tablouri aparținând Galeriei de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal.

Expoziţia ,,Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor” a fost vernisată miercuri, 4 decembrie, începând cu ora 17:30, în sediul de pe Strada Armatei Române nr. 1/A. Evenimentul organizat de Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” S.R.L., reprezintă o premieră națională. ,,Este pentru prima dată când un muzeu din România îşi transferă, temporar, o parte din patrimoniu unui alt muzeu din ţară, mai exact Muzeului Țării Crișurilor”, a precizat directorul bihorean Aurel Chiriac.

Conducerea Muzeului Brukenthal nu a ales întâmplător să expună la Muzeul Țării Crișurilor. ,,După finalizarea lucrărilor, Muzeul Țării Crișurilor va fi cel mai serios muzeu din România ca existență europeană, ca mod de organizare, sisteme de iluminat, de vizitat, de protecție, sisteme de restaurat. E incredibil!”, a apreciat directorul Sabin Adrian Luca.

Astfel, s-au pus bazele unui concept muzeal care urmăreşte, prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, să ofere şansa iubitorilor de artă de a admira capodoperele din colecţia baronului von Brukenthal, chiar dacă aceștia nu au posibilitatea să viziteze muzeul din Sibiu.

Lucrări celebre în toată lumea

Cele opt capodopere pe care bihorenii prezenți la vernisaj le-au văzut deja sunt semnate de artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză a secolului al XVII-lea. Printre tablouri se află ,,Peisajul de iarnă cu capcană pentru păsări”, una dintre cele cinci reproduceri cu o valoare artistică incontestabilă, dintre cele 140 de variante existente, a operei realizate de Pieter Brueghel cel Bătrân, ,,Sfânta familie”, semnată de Jacob Jordaens, ,,Consultația medicală”, aparținând lui David Teniers cel Tânăr și ,,Peisaj cu cai de povară”, de Philips Wouwerman.

Publicul a putut admira lucrările într-o atmosferă plăcută, pe muzică de G. Fr. Telemann, J. S. Bach și J. Ibert, datorită studenţilor Departamentului de muzică a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Oradea, coordonați de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu şi asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu.

Expoziția a fost prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal, şi de dr. Agata Chifor, muzeograf în cadrul Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, istoric de artă. Potrivit acestora, colaborarea celor două instituții de cultură va continua, Muzeul Brukenthal urmând să ,,împrumute” Muzeului Țării Crişurilor și alte opere de artă valoroase, pe care le deţine.

Preţul de vizitare este de 16 lei pentru adulţi şi de 8 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi și pensionari. Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor a anunțat că oferă ca promoţie de sărbători vizitarea cu acest bilet şi a celorlalte două expoziţii temporare din cadrul muzeului: ,,Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii – Albrecht Dürer (1471 – 1528)” şi ,,EROTIKONIA”, a artistului plastic Ioan Aurel Mureşan. Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârste de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Larisa Patricia Herlaș