Una dintre capodoperele picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal, ce vor fi expuse la Muzeul Ţării Crişurilor din 4 decembrie 2019 până în 26 ianuarie 2020, este ,,Peisaj cu cai de povară”, aparținând lui Philips Wouwerman.

Lucrarea este datată în jurul anului 1660, face parte din colecţia baronului Samuel von Brukenthal și surprinde un peisaj de munte. ,,Pe o înălțime, în dreapta, se găsește o clădire ruinată, lângă aceasta o buturugă și un copac desfrunzit, iar într-un plan mai apropiat câteva oi. În prim-plan, un țăran așază o povară pe un cal. Un alt cal de povară, condus de un alt țăran care deja se îndepărtează, este încărcat cu o colivie de păsări și cu țăruși. Într-un plan mai îndepărtat, o țărancă purtând în spinare un coș se îndreaptă spre stânga. În fundal stânga, o barcă cu vele pe un râu”, descrie tabloul conducerea Muzeului Țării Crişurilor.

Expoziţa ,,Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor” va fi vernisată miercuri, de la ora 17.30, la sediul din Str. Armatei Române nr. 1/A. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” S.R.L.

Larisa Patricia Herlaș