Aflat în premieră la Oradea, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ,,JOC” din Republica Moldova a strălucit pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în cadrul Concertului Extraordinar „Din suflet de român”, pregătit de Ansamblul Artistic Profesionist ,,Crișana” cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

La finalul manifestărilor solemne dedicate Zilei Naționale a României, sute de orădeni s-au îndreptat spre Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a se bucura de Concertul Extraordinar ,,Din suflet de român”, un spectacol complex, pregătit de Ansamblul Artistic Profesionist ,,Crișana” în parteneriat cu Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ,,JOC”, din Republica Moldova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor și al Teatrului Regina Maria.

Vreme de mai bine de patru ore, soliștii bihoreni Felicia Costin, Petrică Popa, Simona Costin, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Cornel Borza, Stângaciu și Leontin Ciucur, alături de invitații speciali Mirela Mănescu, Adriana și Mariana Anghel, au oferit un exemplu de excelență artistică, confirmată de reacțiile publicului.

Artiștii au fost acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana”, aflată sub bagheta maestrului dirijor Adrian Miescu, și de orchestra Ansamblului Național Academic de dansuri populare ,,JOC”, condusă de prim – dirijorul Vasile Goia. De asemenea, regia artistică a spectacolului a fost semnată de Leontin Ciucur, directorul Ansamblului ,,Crișana”, scenografia i-a aparținut Oanei Cernea, iar Ion Bencheci și prim – maestrul de balet Eugen Sandu au realizat impresionanta coregrafie.

Performanță recunoscută la nivel internațional

Ansamblul Academic Național de dansuri populare „JOC” din Republica Moldova a fost fondat la Chișinău, în anul 1945. În prezent este alcătuit din aproape o sută de dansatori și muzicieni, care promovează tradițiile și frumusețea datinilor moldovenești atât acasă, cât și peste hotare. Repertoriul vast al ansamblului include dansuri populare specifice poporului moldovenesc, o serie de tablouri și suite coregrafice și dansuri populare ale altor țări.

Pentru spectacolul pe care l-au oferit la Oradea, dar și pentru întreaga activitate, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang a oferit Ansamblului ,,JOC” o Diplomă de Excelență. ,,Am deosebita bucurie ca în numele Consiliului Județean, al Teatrului Regina Maria și al Ansamblului Artistic Profesionist <<Crișana>> să înmânez o Diplomă de Excelență Ansamblului Academic Național de dansuri populare <<JOC>> din Chișinău, Republica Moldova, pentru merite deosebite în promovarea valorilor și tradițiilor populare. Această diplomă este și o dovadă a aprecierii noastre pentru profesionalismul Ansamblului Academic Național de dansuri populare <<JOC>>, precum și o mulțumire, pentru că la 101 ani de la Marea Unire am avut plăcerea să avem pe scenă un ansamblu de dincolo de Prut și unul de dincoace de Prut. (…) Este dovadă vie că indiferent cine ne-a ocupat de-a lungul istoriei, limba, portul, dansul și cântecul popular ne-au unit întotdeauna, ceea ce reconfirmă că suntem un singur popor, chiar dacă ne separă, vremelnic, o frontieră”, a spus Ioan Mang.

Mai mult, acesta a lansat Ansamblului ,,JOC” invitația de a reveni la Oradea, în primăvară, pentru a prezenta un spectacol cel puțin la fel de impresionant, în cadrul unui festival artistic.

Aliona Baroncea-Strîmbeanu, directorul ansamblului din Chișinău, a mulțumit publicului pentru primirea călduroasă, aplauze și momentele emoționante și a oferit o Diplomă de Excelență Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana”, condus de Leontin Ciucur, pentru ,,merite deosebite în promovarea artei folclorului și pentru deschiderea noilor oportunități de colaborare între colectivele noastre”.

Concertul Extraordinar „Din suflet de român”, prezentat de Maria Teișanu și Miruna Lazăr, s-a încheiat, în aplauzele mulțimii, cu toți membrii celor două ansambluri pe scenă, oferind un exemplu de tradiție și unitate.

Larisa Patricia Herlaș