Vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang și Traian Bodea, au participat azi, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, care s-au desfășurat  pe platoul Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie.

Alături de aceștia au mai luat parte la ceremonie: Preasfințitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, Preasfinția Sa, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Ortodoxe și Greco-Catolice din Oradea, militari, polițiști și funcționari publici aparținând structurilor din sistemul de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională din Garnizoana Oradea, reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și membrii ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă ș în Retragere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Festivităţile au debutat la ora 12, cu o slujbă religioasă şi discursul prefectului Ioan Mihaiu, ţinut în faţa a peste o mie de bihoreni.”Acum 100 ani, Marea Unire a fost cea care a definit România ca stat naţional, suveran, independent şi, cel mai important, unitar. Tot zbuciumul nostru istoric a fost concentrat în 1918 în dorinţa de înfăptuire a României Mari. Şi am reuşit!”, a declarat prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu.

Manifestările au continuat în acordurile de vioara și saxofon a tinerilor talentați ai Liceului de Arte Oradea.
Despre semnificația istorică a  Zilei Naționale, dar  și despre momentele grele prin care a trecut armata română de-a lungul istoriei a vorbit conferențiarul universitar doctor, Alina Stoica. „1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.”, a menționat, conferențiarul universitar dr., Alina Stoica.

De la ora 13:30, ceremonia s-a mutat în Centrul Civic, unde a avut loc parada militară. Pe segmentul de drum cuprins între Colegiul Național Emanuil Gojdu și Direcția Finanțelor Publice Bihor s-a desfășurat o defilare a personalului și tehnicii militare.

Ceremoniile se vor încheia, după  retragerea cu torțe, pe ruta strada Dunării – strada Republicii – Piața Unirii – strada Avram Iancu – strada Armatei Române, cu începere de  la ora 18:00.