Sâmbătă, la startul celei de-a VI-a ediţii s-au înscris 16 echipe. 12 dintre acestea au reprezentat comune sau localităţi din judeţul Bihor, printre ele, Girișu de Criș, Pomezeu, Toboliu, Nojorid, Oșorhei, Valea lui Mihai, Căbești, Diosig, Boianu Mare, Alparea, Avram Iancu, Borș, două au reprezentat Ungaria – Bedő şi Körösnagyharsány, iar două au reprezentat judeţul Satu Mare (Săcășeni și Moftin ).

Ca și la edițiile precedente, pregătirile au început de dimineață. La ora 8, toate cele 16 de echipe participante se apucaseră de prepararea cârnaților, caltaboșului și a celebrului toroș. Ediția din acest an l-a avut ca și invitat special pe Ștefan Oprea, președintele Asociației Disciples Auguste Escoffier în România. Juriul, format din Paul „The InkChef” Siserman, Lavinia Maier, (executive chef „Reliva”), Adrian Neag (membru fondator al Asociaţiei „Guerrilla Cooking” Braşov); Eugen Bar (executive chef „Castello” Oradea), Alexandru Şandrău (executive chef „President” Băile Felix), Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), a gustat din preparatele pregătite de fiecare echipă şi a premiat, separat, cei mai buni cârnaţi şi caltaboşi, cel mai bun toroş şi produs special şi cea mai bună pălincă. Marele Trofeu al Ediţiei a VI-a a Festivalului-concurs „D’ale Porcului” a fost câştigat de comuna Valea lui Mihai, care a fost urmată, de echipa comunei Oșorhei – locul al II-lea, iar locul al III-lea reprezentând localitatea maghiară Körösnagyharsány. „Cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Oșorhei, în caltaboşi a excelat echipa Körösnagyharsány, cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Valea lui Mihai, care s-a impus și cu cel mai bun produs local. Şi, pentru că totul a început cu o degustare de pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Oșorhei”, spun organizatorii festivalului.

 

De 1 Decembrie record mondial

Festivalul cuprinde și un târg de produse tradiționale-alimentare și decorațiuni. Printre cei 20 de expozanți se numără mici producători de mezeluri și brânzeturi, producători de conserve, miere, producători artizanali de decorațiuni și bijuterii, produse din lavandă, mici producători de covoare și împletituri. Dacă sâmbătă au fost desemnaţi cei mai buni bucătari, duminică va avea loc o încercare de doborâre a unui record mondial. Începând cu ora 10, o echipă de bucătari amatori şi profesionişti va încerca să pregătească cel mai lung mititel din lume. După ce va fi măsurat, mititelul de 200 de metri va fi porţionat şi vândut doritorilor. ,,Doritorii vor putea achiziționa, în limita stocului, câte o jumătate de metru din mititelul-record, acesta urmând să fie însoțit chiar de un document oficial”, a precizat Nicolae Pop, reprezentantul Asociației Culturale D’Art.

Mădălina Venter