Până la finele lunii ianuarie 2020, la Muzeul Ţării Crişurilor, vizitatorii vor avea acces la expoziția în cadrul căreia, capodopere ale picturii universale din colecția baronului von Brukenthal se vor afla pe simeze, în cadrul unui proiect realizat în premieră în România.

Manifestarea expoziţională pune în valoare un concept muzeal care urmăreşte, prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, să ofere iubitorilor de artă şansa de a admira capodoperele din colecţia baronului Samuel von Brukenthal. În cadrul expoziţiei ,,Capodopere ale picturii universale”, Muzeul Brukenthal îşi transferă, temporar, o parte din patrimoniu Muzeului Ţării Crişurilor. Este prima realizare de acest fel din România, iar evenimentul de la Oradea face parte din cadrul colaborărilor punctuale dezvoltate de muzeul sibian cu alte instituții de cultură din țară prin programul „Axele Culturale Brukenthal”. Exopoziția va fi vernisat în 4 decembrie și se va afla pe simeze până în 26 ianuarie 2020.

În perioada 2-8 decembrie, vizitatorii vor avea acces și la expoziţia de pictură a artistului plastic Ioan Aurel Mureşan. „Erotikonia” este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor. La Muzeul Memorial Ady Endre, publicul poate admira, până în prima lună a anului viitor, expoziţia temporară ,,Văzându-mă să mă vadă …,” – Ady Endre (1877-1919), eveniment cultral organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea poetului, de Muzeul de Literatură Petőfi din Budapesta în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor şi Consulatul Ungariei.

Săptămâna viitoare pot fi vizitate și expoziţiile ,,Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii” – Albrecht Dürer (1471-1528) organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia S.C. Merkur Global S.R.L., în parteneriat cu Fundaţia „Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar” Oradea; expoziţia ,,Artişti plastici orădeni din perioada interbelică”, expoziţia ,,Donaţia Iosif Fekete”; expoziţia ,,Bihorul „… la spargerea lumii”(12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), dar și vivariul (expoziţie permanentă).

Mădălina Venter