Din stagiunea 2019/2020, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria își extinde repertoriul și prin spectacole care se adresează publicului format din adolescenți și tineri. Primul astfel de proiect artistic este spectacolul Exploziv, de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, a cărui premieră va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia.

Exploziv, de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, este primul proiect artistic din repertoriul Trupei Arcadia, care se adresează deopotrivă, adolescenților și părinților. Este vorba despre un text contemporan, al unei tinere și apreciate dramaturge române, Elise Wilk, care a reușit să surprindă și să redea cu franchețe problemele cu care se confruntă liceenii de ieri, de astăzi și de mâine, într-o abordare stilistică accesibilă acestui gen de public. Chiar dacă spectacolul a mai fost montat în România, în urmă cu patru ani, la Oradea putem vorbi de o premieră națională, grație unui nou personaj introdus în piesă de autoare, la cererea regizorului. „Exploziv” este un spectacol prin intermediul căruia, Șerban Borda își dorește să formeze o punte între adolescenți și părinți, pe care îi invită împreună la teatru. Și asta pentru că la baza tuturor problemelor cu care se confruntă majoritatea adolescenților este lipsa unui dialog real, cu o ființă vie, care-i poate privi în ochi: părintele.

O piesă cu actori foarte tineri

Pentru că spectacolul ridică o serie de întrebări, la finele fiecărei reprezentații se organizează sesiuni de întrebări și răspunsuri în cadrul cărora, echipa artistică, alături de un psiholog, vor răspunde întrebărilor din public. Și pentru că tinerii de azi se ascund, în mediul online, în spatele anonimatului, vor avea și acum șansa să-și scrie anonim întrebările pe un flyer introdus în caietul program al spectacolului. Astfel, se face primul pas spre comunicare, unul care, Trupa Arcadia, speră că îl vor continua și acasă. În viziunea regizorului Rareș Budileanu, ,,Exploziv” este un text necesar astăzi, și veșnic, actual prin prisma temelor specifice vieții de licean: bullying, popularitate, elevii rebeli și elevii model, găști, presiune. Spectacolul prezintă ambele fațete ale aceleiași povești privite prin ochii copilului, și prin ochii părintelui. Premiera aduce în fața publicului o serie de actori foarte tineri, noi colaboratori ai Teatrului Regina Maria, care se lansează, astfel, la Oradea. Muzica poartă semnătura cunoscutului compozitor Ovidiu Iloc, iar scenografia este semnată de Anna Kurpas.

Premierele se joacă cu casa închisă. Următoarele reprezentații vor avea loc în 7, 8 și 19 decembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia. Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului (Sala Arcadia, etajul I – Pasajul Vulturul Negru intrarea dinspre strada pietonală Vasile Alecsandri), de marți până vineri în intervalul orar 12–18, iar în weekend între orele 10-13. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.bilete.ro.

Mădălina Venter