La finalul ședinței lunare, consilierilor județeni li s-a cerut implicarea într-un proiect al cărui scop este accesibilizarea sediilor în care își desfășoară activitatea instituțiile statului.

După ce a făcut propria analiză a municipiului Oradea, din perspectiva persoanei cu dizabilități, consultantul independent, Cosmin Jurcan, a solicitat consilierilor județeni implicarea în proiectul demarat privind accesibilizarea instituțiilor publice cu rampe pentru persoanele cu deficiențe. „Oradea are printre cele mai slabe accesibilizări ale instituțiilor. Sunt peste 20.000 de persoane cu dizabilități înregistrate în județul Bihor, dintre care 12.220 sunt în comune PNL. Toți aveți o responsabilitate. Sprijiniți-ne în proiectul nostru prin care dorim acces în instituțiile publice pentru persoanele cu dizabilități, mijloace de transport în comun adaptate nevoilor noastre, toalete și acces în spații publice. Să nu ne gândim la persoana cu dizabilități ca la o povară. Suntem 20.000, dar și viețile familiilor noastre, ale aparținătorilor sunt complet schimbate. Băile Felix și 1 Mai înseamnă recuperare medicală. Se poate dezvolta aici turism medical”, a precizat, la finalul ședinței, Cosmin Jurcan, cel care le-a amintit aleșilor că a inițiat un proiect pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în instuțiile publice.

Cifre privind investițiile parcurilor industriale din județ

Vicepreședintele Traian Bodea a solicitat o informare privind stadiul lucrărilor în parcurile industriale din județ. „La Tileagd, lucrările sunt finalizate în proporție de 85%, iar situația deconturilor este la 41%. Pentru obiectivul Săcueni s-a semnat contractul de lucrări. La Marghita s-a identificat un teren de 12 hectare, iar situația în zona de sud a județului se va discuta în luna decembrie în cadrul unor întâlniri în microregiune”, a spus directorul interimar al SC Parcuri Industriale Bihor SA, Simon Adrian. Traian Bodea a cerut la începutul lunii noiembrie, date privind o posibilă investiție într-un parc industrial pe Valea Barcăului. „Marghita are pontențial. Există forță de muncă și dorim să știm dacă se impune o astfel de investiție”, a spus Traian Bodea. În localitățile Marghita, Popești și Suplacu de Barcău există 5 instituții de învățământ care produc forță de muncă specializată și calificată. „Există disponibilitate, însă ar fi indicat să începem cu o suprafață de teren de 5-6 hectare”, a spus prteședintele Pásztor Sándor. Potrivit conducerii Societății Parcuri Industriale Bihor SA, municipiul Marghita vor comanda, în perioada următoare, un studiu de piață în vederea demarării unei astfel de investiții.

Veres Diana