La conferința de lansare a celor două pareneriate strategice Erasmus+, „All together” şi „I am unique (2019-2021)” au participat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, părinți și cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal.

Directorul CSEI Cristal, Maria Ramona Vesa, a prezentat cele două proiecte, care vor fi derulate în perioada 2019-2021. ,,All Together este un parteneriat strategic de tip Erasmus+ având ca scop îmbunătăţirea relaţiilor în mediul şcolar şi crearea unui climat educaţional propice. Programul reuneşte cinci parteneri din patru ţări, Marea Britanie, Bulgaria, Germania şi România, În proiectul ,,I am Unique” sunt implicate şase grădinițe și şcoli din Norvegia, Lituania, Italia, Grecia, Turcia şi România, care au aceeaşi nevoie de revizuire a curriculumului şi metodelor de predare pentru copiii cu cerințe educative speciale (CES) cărora le oferă servicii educaţionale. Aceste proiecte ne oferă oportunitatea de a împărtăși din experiența noastră, dar și de a învăța de la partenerii noștri”, a precizat directoarea CSEI Cristal. Ramona Vesa și-a exprimat speranța că în urma acestor proiecte întregul colectiv, dar și copiii cu cerințe educative speciale din cadrul centrului Cristal vor beneficia de tehnici și metode noi care vor putea fi implementate cu succes în cadrul instituției. ,,Denumirea celor două proiecte este foarte sugestivă. Suntem uniți cu toții dar în același timp suntem și unici”, a apreciat inspectorul de specialitate, Carmen Ilisie, invitat la conferința de lansare. Profesorul Nicolae Ungur, directorul Liceului German Friedrich Schiller din Oradea, a subliniat eforturile depuse de personalul care lucrează în învățământul special, pentru a reuși integrarea copiilor cu nevoie speciale în societate. Elevii centrului Cristal, alături de profesorii lor, au pregătit momente artistice, dansuri ritmate și prezentarea în limbaj mimico-gestual a ţărilor partenere, reprezentație răsplătită cu aplauze de cei prezenţi.

Proiectele implementate de CSEI Cristal în cadrul programului Erasmus+ vor cuprinde mobilități și schimburi de experiență în toate țările implicate.

Mădălina Venter