La cererea miilor de vizitatori și a concurenților, ediția a VI-a a festivalului-concurs ,,D’ale Porcului”, se va desfășura în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, în parcarea ERA Shopping Park. Repezentanții Asociației Culturale D’Art, organizatorii evenimentului, spun că în cadrul ediției din acest an se va încerca doborârea recordului mondial pentru „Cel mai lung mititel din lume”.

Concursul de preparate tradiționale va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, și va alinia la start echipe din Bihor, dar și din țară și străinătate. Anul acesta se vor întrece 12 echipe din Bihor: Girișu de Criș, Pomezeu, Toboliu, Nojorid, Oșorhei, Valea lui Mihai, Căbești, Diosig, Boianu Mare, Alparea, Avram Iancu, Borș. Acestora li se adaugă două echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Bedő şi Körösnagyharsány, şi două echipe din țară: Săcășeni, Moftin (jud. Satu Mare). Ediția din acest an a concursului-eveniment are însă toate șansele să umple cămările înainte de Sfântul Nicolae, Crăciun și Revelion. În ziua concursului, dar și pe 1 decembrie, festivalul va găzdui și un târg de produse tradiționale-alimentare și decorațiuni. Printre cei 20 de expozanți se numără mici producători de mezeluri și brânzeturi, producători de conserve, miere, producători artizanali de decorațiuni și bijuterii, produse din lavandă, mici producători de covoare și împletituri. Printre expozanți, vizitatorii îl vor găsi și pe artistul originar din comuna Dobreşti, Radu Lazăr, realizatorul trofeului festivalului. Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de un an, de echipele câştigătoare, ale căror nume sunt inscripționate pe soclu. Ediția cu numărul VI, se anunță una extrem de ,,sonoră”, din toate punctele de vedere. Pe scena deja tradiţionalului festival-concurs vor urca artişti de excepţie. Spectacolul va fi întregit de Văru Săndel, Mircea Rusu, dirijorul Liviu Buțiu și Orchestra Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” şi Mariana Deac. ,,În cea de-a doua zi a Festivalului-concurs puteţi să daţi jos ce aţi adăugat în greutate în prima zi! Între orele 13 şi 14, Kinga Sebestyén şi echipa Kapo vă invită la un program special: Etno Kangoo Jumps. Cei care vor să sară alături de deţinătorii recordului mondial la Kangoo Jumps este recomandat să fie îmbrăcaţi în ie!”, a precizat Nicolae Pop, reprezentantul Asociației Culturale D’Art.

 

Ediția cu un juriu profesionist

Dacă fiecare echipă va fi formată, anul acesta, din cel mult 6 membrii, juriul este format exclusiv din bucătari „de top”. Preşedinte va fi Paul „The InkChef” Siserman. Ceilalţi membri ai juriului sunt: Lavinia Maier, (executive chef „Reliva”), Adrian Neag (membru fondator al Asociaţiei „Guerrilla Cooking” Braşov); Eugen Bar (executive chef „Castello” Oradea) și Alexandru Şandrău (executive chef „President” Băile Felix). Spectacolul gastronomic va fi supervizat de Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Paul „The InkChef” Siserman (Chapter chairman „World Master Chefs Society” România şi Europa de Sud) şi Adrian Neag. De asemenea, Ștefan Oprea (președintele Asociației Disciples Auguste Escoffier în România) va fi prezent la eveniment. Juriul va desemna câștigătorii pentru următoarele categorii de produse: cel mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei de proveniență. Organizatorii vor acorda un premiu pentru cea mai bună palincă, dar și unul de popularitate.

 

Recordul mondial pentru ,,Cel mai lung mititel din lume’’

În 1 decembrie, echipa fetsivalului va încerca să realizeze un mititel de 200 metri. ,,Dacă vom reuși, doritorii vor putea achiziționa, în limita stocului, câte o jumătate de metru din mititelul-record, acesta urmând să fie însoțit chiar de un document oficial”, a precizat, Nicolae Pop.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală D’Art, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Asociația Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociația Firmelor Bihorene și ERA Shopping Park. Partenerii şi sponsorii festivalului care asigura fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă din care se vor pregăti bucatele tradiţionale.

PROGRAM – EDIȚIA a VI-a
SÂMBĂTĂ – 30 noiembrie 2019
08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS

08.30-16.00 Prelucrare porc

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc – PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

13.30-15.00 Demonstraţii de artă culinară A.N.B.C.T. România – PREZENTARE

15.00-16.00 RECITAL: VĂRU’ SĂNDEL

Festivitate de premiere/ Cină festivă

DUMINICĂ – 1 decembrie 2019
09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.00-12.30 Stabilire record „CEL MAI LUNG MITITEL DIN LUME”

12.30-13.00 Demonstraţii de artă culinară A.N.B.C.T. România – PREZENTARE

13.00-14.00 Etno Kangoo Jumps cu Kinga Sebestyén şi echipa KAPO

14.00-15.00 Recital: MIRCEA RUSU

15.00-17.30 Concert de 1 DECEMBRIE – Dirijor Liviu BUŢIU & Orchestra; Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”; Recital: MARIANA DEAC

Mădălina Venter