De Ziua Națională fără Tutun, marcată anual în a treia zi de joi a lunii noiembrie, se derulează o campanie dedicată prevenirii consumului de tutun în orice formă şi conştientizării asupra beneficiilor renunțării la fumat.

În România există peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte) şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, spun specialiștii, în contextul celor mai recente date privind impactul asupra sănătății al acestor produse. Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalența consumului de tutun în România este de 30,7%. Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului.

Fără tutun de orice fel

Medicii arată că fumatul este asociat cu 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebrovasculare. De asemenea, fumatul pasiv poate duce la diferite probleme de sănătate în cazul copiilor: bronşiolită, bronşită catarală, astm, pneumonie, bronhopneumonia, otită, amigdalită, sinuzită sau scăderea capacităţii respiratorii.

,,Fumatul omoară mai mult decât alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea și suicidul, la un loc. Ţigările conţin mai mult de 4000 de substanţe chimice diferite, din care aproximativ 250 sunt toxice, și cel puţin 50 produc cancer”, a transmis dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Campania din acest an, derulată de Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică județene, este un apel pentru sănătate, prin sloganul ,,Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”.

Larisa Patricia Herlaș