Conducerea Filarmonicii a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, programul concertului vocal-instrumental programat joi, la ora 19. Orchestra va prezenta „Fantezia pentru pian, cor și orchestră, op. 80” și „Simfonia a IX-a în re minor, op. 125” de Ludwig van Beethoven.

,,Fantezia pentru pian, cor și orchestră este o compoziţie neobişnuită atât din punct de vedere structural cât şi al genului de care aparţine, având trăsături comune cu concertul instrumental şi cantata. În ceea ce privește cea de-a doua lucrare a compozitorului, simfonia este ultima la rând dintre cele nouă lucrări în acest gen şi a fost terminată în 1824, pe când Beethoven își pierduse complet auzul”, transmite conducerea instituției de cultură orădene, a cărei orchestră a pregătit pentru seara de joi, două dintre lucrările celebre ale maestrului Ludwig van Beethoven. Ultima parte a Simfoniei a IX-a apelează la textul poemului Odă bucuriei de Friedrich Schiller, incluzând solişti şi cor, marcând, totodată, o premieră în istoria genului simfonic. Compozitorul ţine să sublinieze astfel mesajul universal al fraternităţii dintre popoare, lărgind şi schimbând pentru totdeauna conceptul anterior de simfonie pur instrumentală. Astăzi, lucrarea îndeplineşte un rol cultural de seamă, muzica din partea a patra (Oda bucuriei) în varianta reorchestrată de Herbert von Karajan fiind imnul oficial al Uniunii Europene.

Dirijorul invitat, Constantin Grigore, a condus orchestre simfonice din Piteşti, Sibiu, Oradea, Galaţi, Bucureşti, dar și din Polonia și Moldova. Este unul din membri fondatori ai orchestrei de cameră „Camerata Regală”. A colaborat cu numeroși solişti de renume ai scenei muzicale, deține premiul I la concursul de interpretare „Garabet Avachian” și este semifinalist al concursului „Jeunesses Musicales București” ediţia 2010. Soliştii invitaţi sunt pianistul Andrei Licareț, Fülöp Timea și Veress Orsolya (solistele Operei Maghiare din Cluj-Napoca), Mihai Urzicana (solist al Coralei Armonia din Constanța) și Iustinian Zetea (solist al Operei Naționale București). În fața publicului orădean va evolua și Corului Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt.

Mădălina Venter