Beneficiind de finanțare din partea Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, Asociația Maio Emotion a derulat un proiect intitulat ,,Provocări psihomotrice”, în cadrul căruia a încercat să arate comunității importanța exercițiilor fizice asupra sănătății copiilor.

În acest sens, pe parcursul lunii octombrie au fost derulate trei activități moderne și atractive, care au contribuit la atragerea copiilor spre mișcare. Prima dintre ele, numită ,,Asaltul generațiilor – provocări sportive”, s-a adresat preșcolarilor și școlarilor din clasele primare, precum și părinților și bunicilor acestora. ,,Programul s-a desfășurat în Parcul I.C. Brătianu și a constat în efectuarea unor provocări sportive de către copii, împreună cu un părinte și un bunic sau o bunică. Astfel s-a realizat conexiunea a trei generații care aveau de îndeplinit aceleași sarcini. Bucuria copiilor și a adulților de a lucra împreună a fost deosebită, iar sarcinile au fost provocatoare, dar și distractive: cursa cu obstacole, cursa cu baloane, cursa pe <<sanie>>, proba de îndemânare, proba de alergare de viteză – ștafetă distractivă, proba de alergare de rezistență – o tură de parc și proba de mers în echilibru pe slackline”, a dezvăluit președintele Asociației Maio Emotion.

Tot în cadrul proiectului, s-a realizat evaluarea psihomotrică a copiilor implicați. Aceasta a constat în aplicarea unui set de teste pentru stabilirea gradul de inhibare al reflexelor primitive: reflexul Moro, Galant, postural, de prindere, de întoarcere a capului și supt, tonic labirintic, tonic cervical, Landau. ,,Orice întârziere a inhibării reflexelor primitive are efecte negative asupra dezvoltării copilului, cauzând: hiperactivitate cu deficit de atenție, întârzieri de dezvoltare, tulburări de învățare, tulburări de comportament, deficit de atenție, timiditate excesivă, frici, fobii, stimă de sine scăzută etc. Prin această evaluare s-a depistat gradul acestor reflexe primitive, iar copiii au fost indrumați și informați despre nevoile lor”, a spus Marius Omuț, în calitate de responsabil de proiect.

Cea de-a treia activitate a constat în aplicarea unor jocuri dinamice, care au avut loc în sala de sport a Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna” Oradea, cu scopul de a contribui la dezvoltarea fizică armoniosă și psihomotrică a copiilor, prin joc. Cursurile s-au desfășurat de două ori pe săptămână și au fost coordonate de cadre specializate în domeniul educației fizice și sportului. La final, toți participanții au fost recompensați cu tricouri inscripționate cu denumirea activitații proiectului și a instituției finanțatoare – D.D.I.P. Bihor.

Asociația Maio Emotion a fost înființată în anul 2018 pentru a contribui la dezvoltarea și implementarea de programe inovative în diverse domenii. Viziunea asociației este aceea de a spori potențialul fiecărui individ, respectând unicitatea lui.

Larisa Patricia Herlaș