Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia S.C. Merkur Global S.R.L. şi în parteneriat cu Fundaţia „Euroregiunea Bihor-Hájdu Bihar” Oradea, a organizat vernisajul expoziției „Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii – Albrecht Dürer (1471-1528)”.

Evenimentul ce a avut loc vineri, începând cu ora 12.00, la sediul instituţiei de pe Strada Armatei Române nr. 1/A, a stârnit entuziasmul orădenilor interesați de artă. În sală au fost prezenți chiar și episcopul greco – catolic de Oradea, Virgil Bercea, și episcopul romano – catolic de Oradea, László Böcskei, în calitate de invitați.

Expoziția cuprinde trei lucrări originale de Albrecht Dürer, ale cărui rădăcini genealogice sunt din părţile Bihorului, și patru copii, din secolul al XV-lea, după lucrările lui – toate din patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor, care se încadrează în două serii foarte cunoscute: ,,Patimile lui Iisus” și ,,Viața Sfintei Fecioare Maria”. De asemenea, prezintă 108 heliogravuri executate de Amand Durand, după gravuri în metal şi lemn semnate de celebrul artist german Albrecht Dürer, ce au fost publicate în anul 1875, de Biblioteca Naţională Franceză, dar şi o sferă armilară, care indică înţelegerea europeană despre univers în perioada renascentistă. Acestea din urmă aparțin colecţiei iubitorului de artă Thomas Emmerling, din Nürnberg, aflat la a doua colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor.

,,Gravura și lucrările pe hârtie trebuie ocrotite de lumina naturală și de lumina artificală în exces. De aceea, ele vor fi expuse periodic, doar. Dorim să le protejăm deoarece obiectele dintr-un muzeu ar trebui să existe pentru totdeauna”, a declarat directorul Muzeului, Aurel Chiriac, în deschiderea vernisajului. Din acest motiv, lucrările vor putea fi văzute de public doar până în luna ianuarie a anului 2020. Și Ana Martin, curatorul expoziției, le-a făcut o mărturisire celor prezenți la eveniment. ,,În urmă cu mulți ani, pe vremea vechiului regim, în profesia mea de muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, am întâlnit grupuri de turiști străini care aveau în mâini ghiduri tipărite, unde scria că Muzeul din Oradea deține gravuri originale semnate de marele artist german Albrecht Dűrer. Am fost întrebată: «…unde aveți Dűrer-ul? Vrem să vedem Dűrer-ul de la Oradea!»”. ,,Iată că, odată cu aceste lucrări care se află în muzeul nostru, am intrat în circuitul european de valori”, a completat aceasta.

Heliogravurile, pe lângă faptul că salvează de la degradare operele lui Dűrer, oferă, totodată, ocazia de a vedea cele mai frumoase și reprezentative lucrări din creația unui maestru al tuturor timpurilor: Albrecht Dűrer. ,,Veți putea vedea «planșele de maestru», în limba germană  numite  «Meisterstiche», cum sunt: Cavalerul, Moartea și Diavolul, Sfântul Ieronim în chilia sa, Melancolia, precum și alte scene biblice, de gen, mitologice, portrete de apostoli și sfinți, portrete ale unor personlități din secolul al XVI-lea, adevărate efigii-embleme pentru posteritate, așa cum le-a consacrat Dűrer”, a precizat Ana Martin.

Lucrările continuă la Muzeul Țării Crișurilor

Directorul Muzeului Țării Crișurilor a profitat de numărul mare de persoane interesate de dinamica culturală din Bihor pentru a vorbi despre stadiul lucrărilor ce se desfășoară la noul sediu al instituției pe care o conduce. ,,Pot să vă spun că etajul I este aproape conturat din punctul de vedere al expunerii. Urmează ca anul viitor să oferim acest nivel, cu secțiile de Științe ale Naturii, respectiv Arheologie și Istorie. În paralel, se lucrează la etajele II și III, unde vor funcționa secțile de Artă și Etnografie. Sperăm că în scurt timp Muzeul Țării Crișurilor va redeveni un muzeu de anvergură regională, dar și europeană, pentru că avem lucrări care intră în patrimoniul european și chiar universal”, a punctat Chiriac.

Următorul eveniment expozițional pe care Muzeul Țării Crișurilor îl va găzdui este „EROTIKONIA”, ce cuprinde lucrări de excepţie semnate de pictorul Ioan Aurel Mureşan. Vernisajul va avea loc marţi, 19 noiembrie, la sediul instituţiei muzeale, începând cu ora 17:30. Expoziţia va fi prezentată de Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia”, şi de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Evenimentul se va consuma în acordurile trupei orădene de jazz „Cosmopolitan Vibe”, care va susţine câteva reprezentaţii artistice.

Larisa Patricia Herlaș