Marți a avut loc etapa finală a concursului organizat de Uniunea Femeilor Bihor în cadrul proiectului ,,Corupția văzută prin ochii unui adolescent”.

Peste 700 de elevi, din opt unități de învățământ din Oradea, s-au înscris la concursul desfășurat pe două etape. Dintre aceștia, 23 au ajuns în ultima fază a competiției, care a avut loc marți, 12 noiembrie, la Sala Florica Ungur. Elevii au lucrat individual și pe grupe, atât la proba de creații literare, cât și la cea de jocuri de rol, arătând ce este corupția, care sunt cauzele care duc la apariția ei și ce soluții ar putea fi găsite pentru combaterea acestui fenomen.

,,În cadrul proiectului, am oferit adolescenților posibilitatea de a-și dezvolta aptitudini în identificarea celor mai grave forme de corupție, cauzelor care stau în spatele lor, dar și a soluțiilor eficiente pentru diminuarea sau eradicarea acestui flagel”, a declarat Ana Pop, președintele Uniunii Femeilor Bihor. Printre soluțiile indicate de tineri privind prevenirea și combaterea corupției se regăsesc educația, transparența organizării și funcționării instituțiilor și autorităților publice, simplificarea procedurilor de lucru și eliminarea birocrației.

,,Prin creațiile literare și jocurile de rol, elevii au venit cu exemple concrete din viața cotidiană, pe care le-au prezentat într-o manieră realistă, frumoasă și elegantă”, a apreciat reprezentanta ONG-ului organizator. Finaliștii au fost recompensați cu diplome de participare, iar câștigătorii concursurilor au primit premii în bani.

Proiectul ,,Corupția văzută prin ochii unui adolescent” a fost finanțat de către Consiliul Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, și a beneficiat de suportul partenerilor: Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.

Larisa Patricia Herlaș