Joi, de la ora 19, orchestra simfonică din Oradea vă pregătește un program deosebit al cărui artist invitat este un absolvent Magna cum Laude a Conservatorului din cadrul Universității Lynn din Statele Unite ale Americii.

În prima parte, conducerea artistică a Filarmonicii orădene propune publicului spre audiere ,,Fantezia scoţiană pentru vioară şi orchestră în Mi bemol major, op. 46” de Max Bruch. „Materialul tematic îşi are originile în cântece tradiţionale scoţiene, inspirate din cele şase volume ale culegerii cu aproximativ 600 de melodii publicate la Edinburgh de către James Johnson între anii 1787-1803, unele dintre aceste volume fiind realizate împreună cu Robert Burns”, transmit organizatorii. În cea de-a doua parte a concertului, artiștii orădeni vor susține ,,Simfonia fantastică” de Hector Berlioz, o lucrare amplă, de renume. „Simfonia cuprinde cinci părți principale, ele descriind episoade importante din viața artistului. Berlioz anexează un program detaliat conform căruia întreaga lucrare este o viziune despre o călătorie de vis a unui tânăr artist”, spune directorul artistic. Orchestra filarmonicii va evolua sub bagheta dirijorului Janko Zsolt.

Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonista născută la București, Murvai Márta. Este una dintre violonistele de excepție a tinerei generații de muzicieni. A realizat numeroase recitaluri și concerte de muzică de cameră cu artiști de renume atât în România cât și în Germania, SUA, Italia, Cehia, Austria și Ungaria. Pentru activitatea ei concertistică a obținut premiul special ,,Sándor Végh” de la Societatea Română Mozart. Murvai Márta a debutat la 17 cu Filamronica din Târgu Mureș, și a absolvit Magna cum Laude Conservatorul din cadrul Universității Lynn.

Cea de-a VII-a ediție a evenimentului muzical „Simfoniile toamnei” continuă luni, 18 noiembrie, cu un concert cameral. Intitulat „Exhibition duo”, recitalul violonistului Francesco Ionașcu și chitaristului Giacomo Bigoni propune Sonata Concertata de Niccolo Paganini, Șapte cântece populare spaniole de Falla, Istoria Tangoului de Piazzolla, Bachiana Brasileiras de Villa-Lobos și Five Impressions de Snowden.

Mădălina Venter