La 4 luni de la demararea primelor acțiuni în teren, proiectul pilot inițiat de consilierul județean Sebastian Lascu și susținut de președintele Pásztor Sándor, privind igienizarea și supravegherea zonelor în care se deversează deșeuri pe cursul Crișului Repede, va fi implementat.

Firma de pază și protecție Guardia Security System va monitoriza 24/24 Defileul Crișului Repede în cadrul proiectului pilot „Păstrează Crișul curat ca să nu fii amendat!”. „Două persoane vor exista în permanență, la monitorizare. Conform angajamentului pe care l-am luat, contractul este o prioritate pentru noi”, a spus reprezentantul Guardia Security System SRL, în cadrul conferinței de presă de marți, în care autoritățile au anunțat implementarea proiectului-pilot, la nivelul județului.

Proiect pentru identificarea făptașilor și păstrarea Crișului curat

Proiectul-pilot se va derula în 13 locații, din zona Bulz, Bratca, Șuncuiuș. „Se vor monta și utiliza 22 de camere de mai multe tipuri cu care se vor supraveghea zonele identificate de însuși inițatorul proiectului, Sebastian Lascu, și membri ai Serviciului Salvamont Bihor. Cea mai dificilă parte a fost implementarea. Au trebuit obținute avize, acorduri, achiziționată aparatura și asigurată funcționarea. Valoarea proiectului de achiziție echipamente este de 121.953 lei + TVA, la care se adaugă 1.800 lei +TVA/lună pentru monitorizare și 904 lei +TVA abonament curent și internet. Ne-am fi dorit ca monitorizarea să fie efectuată de SC Pază și Protecție din cadrul Consiliului Județean Bihor, însă societatea nu este autorizată pentru acest tip de activitate”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor.

Un circuit perfect pentru transmiterea de date și identificarea făptașilor

Datele înregistrate de camerele de supraveghere vor fi transmise către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu. „Rolul nostru este de a gestiona informațiile furnizate de camerele de supraveghere. Imaginile vor fi transmise către Poliție, care va identifica contravenienții, iar noi vom aplica amenda. Din luna octombrie, legea obligă contravenientul să igienizeze locul în care a aruncat deșeuri”, a precizat Mihai Togor, șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.

Un proiect pentru mediu și turism sustenabil

„Turiștii, dar și tour operatorii au semnalat aceste probleme. Am invitat un jurnalist de la National Geographic, care a fost vrăjit de perisaj, dar a sesizat deșeurile în apele Crișului. Deși articolul a fost pozitiv, autorul a inserat o proproziție pentru a atrage atenția asupra protejării mediului. Avem nevoie de turism sustenabil și putem să promovăm județul. Poate că nu vom eradica fenomenul, dar acest proiect ajută la reducerea acestui obicei”, a precizat Bántó Norbert, directorul Agenției de Management al Destinației Bihor, care s-a ocupat de obținerea avizelor și achiziționarea sistemului de supraveghere. „Fără sprijinul președintelui Consiliului Județean Bihor nu puteam merge înainte cu acest proiect. Atunci când ne deranjează ce se întâmplă în unele zone din județ și putem să schimbăm în bine ceva, am dovedit că putem lucra împreună. Trebuie curățate deșeurile împreună cu primăriile din zonă și să îi identificăm pe cei ce aruncă mizerii. Se ating și interesele celor ce pescuiesc ilegal, defrișează păduri sau scot nisipul din Criș. Sper să fie funcțional pentru a putea fi implementat în tot județul. În 2019 este singura formă pentru a-i putea prinde pe cei care aruncă deșeurile acolo”, a adăugat consilierul liberal Sebastian Lascu, inițiatorul proiectului.

Președintele Consiliului Județean Bihor a precizat că în perioada următoare va solicita o întrevedere cu autoritățile județene din Cluj. „Parțial rezolvăm problema. În amonte, avem județul Cluj, iar în aval Aleșd și Lugaș. Trebuie să ne ajute să putem stopa acest fenomen. Vom merge să discutăm cu autoritățile pentru a extinde colaborarea”, a spus Pásztor Sándor.

Veres Diana