21 de tineri violoniști și clarinetiști au beneficiat de cursuri de perfecționare în baza unui proiect intitulat ,,Pași spre măiestrie”, finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, din cadrul Consiliului Județean.

Cu sprijinul partenerilor Universitatea din Oradea, Departamentul de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea și Universitatea Creștină Partium, artiștii selectați să participe la masterclass au avut parte de un weekend intens și inspirat, în incercarea de a parcurge drumul spre măiestrie în arta interpretării muzicale.

Debutul proiectului ,,Pași spre măiestrie” a avut loc joi, 31 octombrie, de la ora 17:00, în sala festivă a Universității Creștine Partium, cu recitalul cameral susținut de cei doi îndrumători: Aurelian Băcan – clarinetist, compozitor, lect. univ. dr. la ANMGD și prim clarinetist la Filarmonica de stat Transilvania din Cluj-Napoca și Andrada Ciupeiu – violonistă, asist. univ. dr. la Departamentul de muzică – Facultatea de Arte a Universității din Oradea, acompaniați de pianista Ana-Ruth Maior – asist. univ. dr. la Departamentul de muzică – Facultatea de Arte a Universității din Oradea.

,,Cei trei muzicieni au oferit publicului și tinerilor cursanți o oră de emoție și de trăire intensă atât prin repertoriul ales (lucrări de Camille Saint-Saëns, Cesar Franck, Igor Stravinski, Béla Kovács), cât și prin exemplul de virtuozitate instrumentală de înalt nivel, regăsit în lucrarea pentru vioară solo The Pain, compusă de Aurelian Băcan și interpretată, cu această ocazie, de Andrada Ciupeiu, în primă audiție absolută”, au dezvăluit organizatorii.

Masterclass de trei zile

Au urmat apoi cursurile propriu-zise, pe parcursul a trei zile, între 1 – 3 noiembrie. Cei 21 de tineri au lucrat intens sub atenta îndrumare a celor doi muzicieni, fiind la rândul lor asistați la pian de Ana-Ruth Maior. Copiii implicați sunt elevi ai liceelor de profil din Oradea, Zalău, Satu-Mare și Cluj-Napoca, precum și studenți ai Departamentului de Muzică al Facultații de Arte a Universității din Oradea. Aceștia s-au dovedit a fi deosebit de receptivi și de interesați pe tot parcursul cursurilor, ei participând activ sau asistând la demonstrații, în calitate de auditori.

„Impactul acestui curs asupra tinerilor instrumentiști este perfect măsurabil în calitatea vizibil crescută a interpretării lor. Pe lângă informații extrem de precise și utile legate de dezvoltarea profesională, au fost binevenite metodele de gestionare a anxietății de performanță. Aurelian Băcan a reușit, prin căldura și disponibilitatea sa, să împărtășească copiilor din bogăția experienței sale personale.”, a afirmat prof. de clarinet, drd. Olena Oșvat, de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca. La finalul proiectului, participanților le-au fost înmânate diplome care să ateste frecventarea masterclass-ului.

Evenimentul a fost catalogat drept un real succes, consolidând necesitatea unor astfel de oportunități pentru muzicienii aflați la început de drum.

Larisa Patricia Herlaș