Creatoarea secţiei de etnografie din Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) Oradea, Tereza Mózes, a fost felicitată, de către întreg colectivul instituţiei cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, totul în cadrul unei videoconferințe via Skype din Tel Aviv.

 

Autor de referință despre istoria evreilor din Oradea, supraviețuitoare a Holocaustului, etnograf de frunte, Tereza Mózes a fost deportată la 26 de ani la Auschwitz, trecând prin calvarul lagărelor naziste. Aceste experiențe dureroase au fost transpuse în cele două volume “Decalog însângerat” și “Evreii din Oradea”, publicate în 1995 respectiv 1997.

”Ne-am dorit să îî facem o surpriză doamnei Mózes cu ocazia împlinirii acestei frumoase vârste, așadar având ca partener Consiliul Judeţean Bihor prin Fundaţia „Euroregiunea Bihor-Hájdu Bihar am reușit să transpunem toată munca și implicarea dânsei într-un volum omagial ce îi poartă numele.”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC Oradea.

Profund emoționată de această surpriză, doamna etnografiei din Țara Crișurilor, le-a mulțumit tuturor colegilor prezenți. Este o surpriză extraordinară, vă mulțumesc tuturor! Vă salut cu drag și abia aștept să mă reîntorc acasă.”, a transmis din Israel, Tereza Mózes.

În prezent, Tereza Mózes locuiește alaturi de familie în Israel, venind anual în vizită la Oradea, unde şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă.