Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18 de Serghei Rahmaninov, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai şcolii romantice ruse, va fi una dintre lucrările prezentate joi, de la ora 19, de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat.

În deschidere, publicul orădean este invitat să asculte ,,Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18” de Serghei Rahmaninov. Compusă între anii 1900-1901, lucrarea constituie o creaţie culminantă a lui Rahmaninov, figură reprezentativă a școlii romantice ruse. Compozitorul a dedicat acest concert doctorului Dahl, cel care l-a ajutat să-şi recupereze curajul şi credinţa de a crea, în urma eşecului suferit la premiera primei sale simfonii. În cea de-a doua parte a concertului artiștii vor prezentat Simfonia a IX-a „Din lumea nouă” de Antonin Dvořak. La începutul anilor 1890 Dvořák a călătorit în Statele Unite şi a ocupat timp de 3 ani (1892-1895) funcţia de director al Conservatorului Naţional din New York. Călătoria, preocupările legate de folclorul afro-american şi amerindian, precum şi sentimentele trezite de lumea nouă, viaţa din metropolă, dar şi dorul faţă de pământul natal, s-au întrupat în această amplă compoziţie, poate cea mai cunoscută dintre lucrările lui Dvořak. Invitații Filarmonicii Oradea vor fi solistul Csíky Boldizsár (pian) și maestrul dirijor Theo Wolters.

Simfoniile Toamnei de la Oradea

În perioada 11-21 noiembrie, orădenii sunt invitaţi la spectacolele Filarmonicii de Stat Oradea din cadrul Festivalului muzicii clasice „Simfoniile Toamnei”. Aflat la a VII-a ediție, evenimentul va aduce șase concerte, dintre care trei simfonice (11, 14, 21 noiembrie), două concerte camerale (12, 18 noiembrie) și un recital de violoncel (19 noiembrie) susținut de Andrei Kivu. Abonamentele vor fi valabile pentru toate reprezentațiile.

Mădălina Venter