Un jurist orădean a semnalat o ,,gafă” a Primăriei Municipiului Oradea, care ,,umflă anual bugetul local cu milioane de lei din amenzi nelegale”.

Răzvan Puia, director al Cancelariei Prefectului județul Bihor, a semnalat pe pagina personală de Facebook că toate amenzile date pentru parcare din 2015 până în prezent participanților la trafic din Oradea au fost încasate cât se poate de nelegal, în baza unor procese verbale lovite de nulitate. Juristul a arătat internauților că întregul capitol, cu toate articolele în baza cărora contravențiile sunt constatate și sancționate, a fost abrogat chiar de municipalitate, în anul 2015.

,,Contravențiile pe partea de parcări erau cuprinse în Capitolul VI din Regulamentul de parcări (anexă la Hotărârea de Consiliu Local 640/2006). Fiecare amendă pentru parcare, încasată în Oradea ultimilor patru ani, a fost emisă în baza acestui capitol din Regulament. Doar că hotărârea la care era anexat Regulamentul a fost modificată în anul 2015, printr-o altă hotărâre, HCL 778/2015. Mai precis, s-a abrogat întregul Capitol VI și, implicit, articolul 157, care conținea majoritatea contravențiilor sancționabile de către Poliția Locală”, a explicat acesta.

,,Acest capitol cu articolele aferente, ca sine stătătoare, au fost lipsite de efecte juridice prin abrogare, însă contravențiile n-au fost șterse de pe fața pământului, ca o invitație la anarhie rutieră, ci au fost doar relocate, în cadrul aceleași Hotărâri de Consiliu și au primit alte numere. Spre exemplu, articolul 157 a devenit articolul 191. Practic, din 2006 până în 2015, <<Răspunderea contravențională>>, cu toate contravențiile aferente, se întindea între articolele 149 și 161.7, iar începând cu 2015 au fost mutate între articolele 190 – 201”, mai precizează tânărul.

Dovadă de incompetență?

Răzvan Puia mai menționează în postarea sa că, după 2015, ,,tot ce avea de făcut Primaria Oradea, decernând premii achitabile în 15 zile cetățenilor cu merite deosebite – era să precizeze că amenda s-a dat în baza noului articol. Numai că ei îl stipulează tot pe cel vechi, abrogat de 4 ani”. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, pentru a fi valabil, procesul verbal trebuie să conțină ,,indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția”, conform articolului 16 din O.G. 2/2001.

,,Prima deducție logică e că toate procesele verbale emise în aceste condiții sunt lovite de nulitate. (…) Or, în situația în care tu îi spui contribuabilului amendat că se face vinovat de o încălcare a articolului X, iar el, cu bună credință, caută articolul pe site-ul <<legiuitorului local>> Primaria Oradea și vede că în dreptul obiectului încălcării scrie <<abrogat>>… ce să mai creadă? Înalta Curte de Casație și Justiție ar crede, cu siguranță, că n-ai îndeplinit cerința privind indicarea actului normativ care constată și sancționează contravenția. Iar eu cred că milioanele de lei proveniți din amenzi de parcare au fost încasați nelegal”, punctează Puia.

Și, doar anul trecut Primăria Municipiului Oradea a colectat 2,2 milioane lei din amenzi…

Larisa Patricia Herlaș