În perioada 3 – 6 noiembrie, antrenorul Lotului Naţional de Tir cu Arcul al României, Viorel Habian, unul dintre cei mai titraţi sportivi şi antrenori de tir cu arcul din ţară, susţine la Oradea un workshop de dezvoltare a performanţelor sportive, la invitaţia Clubului Sportiv Redpoint.

Județul Bihor este fruntaș la nivel național când vine vorba despre numărul de cluburi şi asociaţii sportive de tir cu arcul. De altfel, Asociaţia Judeţeană de Tir cu Arcul Bihor este unica de acest fel din România care derulează anual un campionat judeţean. Asumându-și misiunea de a face performanţă, C.S. Redpoint organizează, pe lângă competiţii, şi stagii de pregătire a arbitrilor, antrenorilor, şefilor de club sau sportivilor.

Secretul succesului? Munca!

Astfel, la invitaţia acestui club sportiv, antrenorul Lotului Naţional de Tir cu Arcul, Viorel Habian susţine un seminar interactiv destinat creşterii performanţelor sportive individuale ale arcaşilor orădeni. ,,Am descoperit la Oradea, aşa cum mă şi aşteptam, sportivi a căror valoare va creşte foarte mult în viitor, desigur cu condiţia să se antreneze constant şi cu dăruire. Tirul cu arcul este un sport extraordinar, eu trag cu arcul de la 9 ani şi pot să vă spun că nu m-am plictisit nici o secundă. Dar, ca în orice sport, la nivel de performanţă este nevoie şi de multă muncă, dublată de pasiune”, spune Viorel Habian, declarat de Comisia World Archery Europe drept cel mai bun antrenor al anului 2019, distincţie primită pentru eforturile depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea tirului cu arcul din România, precum și în urma rezultatelor foarte bune din acest an.

După analiza individuală a sportivilor şi analiza frame by frame a filmărilor slow motion realizate pentru detectarea eventualelor erori de tragere, antrenorul lotului naţional al României a remarcat câţiva sportivi la acest workshop – Ştefania Ivan, Bernadett Haragos, Ada Luncan, Iulia Matei, Melinda Debrenti, Radu Moza şi Nicolae Mitan, despre care a spus că au deja un background solid şi, dacă vor continua în acest ritm, ar putea ajunge pe podiumurile unor competiţii importante.

,,Aceste seminarii destinate creşterii performanţei în tirul cu arcul vor continua, cu sprijinul Federaţiei Române de Tir cu Arcul şi al lui Viorel Habian”, promite Mircea Stroe, președintele Redpoint. Antrenorul va recomanda un calendar de pregătire şi va reveni peste câteva luni la Oradea, pentru a verifica progresele înregistrate de sportivi.

Larisa Patricia Herlaș