O îndrăgită ambasadoare a folclorului bihorean, Maria Haiduc va fi sărbătorită, la împlinirea vârstei de 80 de ani, de către Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului”, în cadrul unui spectacol care va avea loc în 14 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea.

Spectacolul aniversar „O viață în slujba cântecului” îi va aduce pe scena Casei de Cultură pe soliștii Marius Ciprian Pop, Iuliu Andrei Romanică, Marioara Precup, Adriana Comșa, Ioan Chirilă, Cornelia Covaciu Rugea, Antonela Ferche Buțiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carțiș, Teodora Șandru, Mihai Jula și, desigur, pe gazda de suflet a evenimentului, Maria Haiduc. De asemenea, dansatorii de ieri de și de azi ai Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”, coordonați de coregraful Dinu Avram, vor pune în scenă dansuri autentice din diferite regiuni ale țării. Alături de aceștia, Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată cu multă măiestrie de prof. Liviu Buțiu, va asigura acompaniamentul muzical.

Evenimentul este susținut de către Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar”, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune – Visit Oradea, Episcopia Română Unită cu Roma Greco- Catolică de Oradea, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Mănăstirea Izbuc și Uniunea „Vatra Românească”.

Intrarea la spectacol se face pe bază de bilet, cu prețul de 15 lei, care poate fi achiziționat de la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor, de luni până vineri, între orele 09:00 – 17:00, sau de pe blt.ro.

O carieră de excepție

Doamna cântecului românesc, Maria Haiduc s-a născut Oradea și a urmat școlile în urbea de pe malurile Crișului. A cântat alături de nume mari ale folclorului românesc, atât în turneele la care a participat, cât și în spectacolele unde a fost invitată sau în cele pe care le-a organizat, dorind mereu să își aducă contribuția la promovarea și consolidarea folclorului românesc și bihorean. Are un repertoriu bogat și valoros prin autenticitatea și stilul curat neaoș bihorenesc, iar frumoasele costume populare pe care le deține alcătuiesc o colecție muzeală de obiecte de patrimoniu etnografic.

Pentru activitatea profesională de excepţie a fost decorată în anul 1972 cu „Ordinul Meritul Cultural”, iar în anul 2002, Ministerul Culturii i-a acordat „Diplomă de excelenţă” şi „Trofeul folclorului românesc 2002” pentru contribuţia de excepţie în promovarea folclorului românesc. Tot în anul 2002, Maria Haiduc a fost decorată cu „Crucea Naţională Serviciul Credincios”, cls. a III-a, acordată de Preşedinţia României, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.

În 2004, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul „Meritul cultural” pentru „Arta spectacolului”, în semn de apreciere a activităţii artistice şi pentru dăruirea şi talentul pus în slujba artei scenice. În anul 2006 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Oradea, iar în 2007 a devenit Cetăţean de Onoare al comunei Cefa.

,,În câteva cuvinte, putem spune doar că, la onorabila vârstă a domniei sale, o regăsim cu aceeași tinerețe frumoasă, doamna Maria Haiduc este mereu același om frumos, are același nobil caracter și este aceeași persoană la care poți mereu să găsești o vorbă bună, un sfat demn de luat în seamă, o inimă iubitoare și o înțelepciune sănătoasă, un om care ne spune și astăzi, cu același elan frumos: <<Mi-am propus să am încredere în forțele mele, în puterea mea de muncă și în arta mea!>>”, au dezvăluit organizatorii spectacolului aniversar.

Larisa Patricia Herlaș