Locuitorii din Valea Ierului nu sunt recunoscuți doar pentru vinurile aromate și conace. Printre cele mai vechi ocupații ale oamenilor din regiune se numără și crescutul gâștei. „Din dorința de a readuce în atenția tinerilor, tradițiile și obiceiurile locului, dar și convinși de succesul înregistrat de edițiile precedente, am decis să continuăm tradiția și să organizăm pentru a IV-a oară acest festival inedit”, a spus Horváth Béla, primarul din Sălacea. Gâștele au fost, dintotdeauna, prezente în gospodăriile din Valea Ierului, creșterea lor fiind facilitată de relieful mlăștinos, iar organizatorii festivalului au structurat, și anul acesta, un eveniment cu activități pentru adulți și copii. Și dacă cei mari au fost ocupați cu pregătirea unor meniuri specifice locului, sute de copii au participat la jocuri și ateliere meșteșugărești și de artizanat.

 

Premiu pentru cea mai frumoasă … „înaripată”

În cadrul festivalului, cinci echipe, patru din regiune și una din localitatea Hortobágyi, s-au întrecut într-un concurs de gătit. Juriul a avut o misiune dificilă, dar premiul pentru cel mai bun preparat din carne de gâscă a fost acordat, în final, echipei din Hortobágyi. Altfel a stat situația în cazul concursului de frumusețe. Márton, Matyi, Begyes și gâsca familiei Pázmán au fost cele patru înaripate înscrise în concurs. „Cea mai frumoasă gâscă a Văii Ierului” a fost desemnată Begyes, care și-a întrecut suratele, spre mulțumirea proprietarului Zilahi Ádám.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Veres Diana