Joi, de la ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui un concert simfonic, care va cuprinde lucrări semnate de Rvel, Mahler și Haydn.

Prima lucrare prezentată în cadrul concertului susținut de orchestra Filarmonicii este „Pavana pentru o infantă defunctă”, o compoziție din tinereţe, a lui Maurice Ravel. Dedicată Prințesei Edmund de Polignac, lucrarea a fost, iniţial, concepută pentru pian, dar 11 ani mai târziu, aceasta a fost orchestrată de compozitor. A doua lucrare este „Adagietto din simfonia a V-a” de Gustav Mahler. Simfonia a V-a vorbește despre viață sub toate aspectele ei fiind compusă între anii 1901-1902, perioadă în care Rahmaninov își compunea Concertul nr.2 pentru pian și orchestră, iar Enescu, Rapsodiile române. Adagietto-ul lui Mahler este considerată una dintre cele mai emoționante compoziții universale fiind preluată în coloana sonoră a unui film din anii șaptezeci, „Moarte la Veneția”, semnat de regizorul Luchino Visconti.

Concertul de joi seara va continua cu o altă lucrare a lui Maurice Ravel. „La mormântul lui Couperin” este o suită pentru pian, dedicată lui François Couperin. Ravel și-a dorit să aducă prin intermediul acestei lucrări un omagiu muzicii franceze pentru clavecin. În încheiere, publicul orădean va putea asculta ,,Recviemul în do minor” de Michael Haydn. Lucrarea prezintă, pe portativ, suferința îndurată de compozitor care în anul 1771 și-a pierdut singura fiică, dar și mentorul, principele Sigismund Graf Schrattenbach, arhiepiscopul din Salzburg. Titlul original al lucrării a fost Missa pro defuncto Archiepiscopo Sigismundo. Conceput pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră, ,,Recviemul”de Haydn va fi interpretat cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, şi cu implicarea soliștilor Kristófi Ágnes (Filarmonica Naţională a Ungariei, Budapesta), Iulia Merca (Opera Națională Română din Cluj-Napoca), Tony Bardon (Opera Maghiară din Cluj-Napoca), Cristian Hodrea (Opera Naţională Română din Cluj-Napoca).

Dirijorul invitat, Gheorghe Costin, și-a început activitatea la Filarmonica din Târgu Mureş, continuând la Filarmonica „Moldova” din Iaşi, apoi din 2001 la Filarmonica „Banatul” din Timișoara. A dovedit egală disponibilitate atât pentru genul simfonic cât şi pentru operă. A fost invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România dar şi peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie acompaniat de orchestre româneşti.

Mădălina Venter