Ideea colaborării dintre autoritățile orădene și cele din Debrețin cu scopul de a susține dezvoltarea Aeroportului Oradea, reluată într-o conferință de presă organizată luni, de primarul Ilie Bolojan, i-a aparținut lui Ioan Mang. Doar că în urmă cu trei ani, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor nu beneficiat de susținerea autorităților locale, iar demersul a fost sortit eșecului.

IOAN MANG, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „În 2016, eu personal am făcut propunerea de a face o alianță, spuneam eu atunci mai mult, un pol de dezvoltare europeană Oradea-Debrețin. Eu am fost făcut János. Și constat după trei ani că soluția PNL pentru Aeroport este o alianță cu Primăria din Debrețin și cu Aeroportul. Mă întreb cum va fi numit sau cum este numit de ieri președintele PNL Bihor căci eu sunt János dar dânsul va fi Ilyés sau nu știu cum se spune Ilie în limba maghiară. Atunci se spunea că eu vând Oradea la unguri, acum iată că o vinde PNL la unguri pe bucăți sau de-a întregul.”

Întruniți în ședință, consilierii județeni au votat, marți, un nou membru în Consiliul de Administrație provizoriu al Regiei Autonome Aeroportul Oradea. Cu 31 de voturi în favoare și 2 împotrivă, Florian Serac, directorul SC Turism Băile Felix, a fost cooptat în Consiliul de Administrație. Alături de Serac, din CA mai fac parte Răzvan Horga și el reprezentant al operatorilor de turism, Alexandru Pop, Adrian Popuș, Doina Drăghici, reprezentant al Ministerului de Finanțe. Gheorghe Răcaru, fost director al Tarom și fost manager și acționar al companiei Blue Air, este totodată, președintele CA propus de consilierii liberali. Sub conducerea lui Gheorghe Răcaru, Blue Air anunța în toamna lui 2017, că va dubla cursele București-Oradea începând cu luna martie 2018. În primăvara acestui an însă, compania a renunțat la toate zborurile operate de la Oradea. Tot la propunerea grupului liberal, Tudor Jidav a fost votat, vineri, reprezentant al Consiliului Județean în CA-ul provizoriu. Fost director general al Companiei Naționale Aeoporturi București, Tudor Jidav a ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate. Inspectorii au sesizat procurorii bucurești cu privire la faptul că în perioda în care a deținut funcția de director general al companiei naționale, Tudor Jidav a sermnat contracte de colaborare în valoare de o jumătate de milion de euro cu o instituție bancară în cadrul căreia soția sa deținea calitatea de angajat și acționar, contracte de pe urma cărora cei doi au realizat foloase patrimoniale.

Veres Diana