Nevoia investirii resurselor financiare spre formarea unor profesioniști sau meseriași se resimte tot mai mult și în județul Bihor. Tocmai de aceea, în parteneriat cu Asociația de Binefacere „Don Orione”, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor organizează timp de două zile, în Cetatea Oradea, cel mai mare târg de locuri de muncă și orientare profesională.

BÉKÉSI CSABA, director general AJOFM Bihor: „Are o componentă foarte puternică de orientare în carieră a tinerilor din clasele terminale de gimnaziu, respectiv liceu și școală profesională. Este organizat sub egida programului transfrontalier RO-HU 331 Career. Este un proiect, la care alături de societatea de binefacere Don Orione, am lucrat foarte mulți ani. Am invitat peste 5000 de elevi din clase terminale și persoane interesate în a-și găsi un nou loc pe piața forței de muncă.”

Printre expozanții invitați să prezinte oferta locurilor de muncă s-au aflat agenți economici, instituții publice, instituții de învățământ și furnizori de formare profesională. Prezentă la prima ediție a evenimentului a fost și Asociația Bihor West Professional, care a introdus în județ, sistemul de învățământ dual după modelul Kronstadt.

HIZO ZOLTÁN, director Asociația Bihor West Professional:„Avem cel mai mare stand din această expoziție. Oferim pentru copiii de clasa a VIII-a meserii dintre cele mai variate, aproximativ 300 de locuri pentru anul viitor, 2020/2021: electricieni, electromecanici, sudori, mecanici auto,mecanici utilaj greu și pe partea de construcții civile și industriale.” La standul Asociației Bihor West Professional, elevii au putut testa simulatorul de sudură.

„Îți arată exact direct simularea, cum să sudezi, te învață. Este mai ușor? Da. Încă nu sunt încă decis dacă vreau asta sau nu, dar am vrut să încerc, să văd dacă îmi place. De asta sunt aici.”

Printre invitați s-a aflat și Elena Solomonesc, reprezentantul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Aceasta a lăudat inițiativa organizatorilor, dar și introducerea sistemului de învățământ dual.

ELENA SOLOMONESC, secretar de stat, Ministerul Muncii și Justiției Sociale: „A fost privit și primit cu destul scepticism la început, dar a avut succes în foarte multe județe din țară. Discutam cu un angajator înainte de a începe oficial târgul de astăzi și spunea că a avut anul trecut 100 de contracte încheiate cu elevi și anul acesta mizează pe încă 100. Privim cu încredere spre viitor și în ceea ce privește învățământul dual profesional. Dacă astăzi li se explică cum pot să ajungă într-o meserie conform a ceea ce își doresc și a posibilităților, cerințelor societății, e un mare pas înainte.”

„Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniță” este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, al cărui scop este creșterea calității ocupării forței de muncă prin crearea condițiilor pentru o mai bună exploatare a resurselor existente în județele Bihor și Békés.

Veres Diana