Duminică, la Centrul Cultural al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii, la izvor”.

Festivalul, devenit deja tradiție, a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, pentru a prezenta cultura și tradițiile populare din diferite județe ale României, cu zonele lor folclorice, pentru publicul românesc din Ungaria.

La manifestările din acest an au participat, printre alții, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula și Simona Tănăsescu, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta.

Programul artistic al zilei s-a ținut după-amiază, pe scena Centrului Cultural din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula și a cuprins, în introducere, câteva momente artistice autentice, interpretate de tineri ai „Ansamblului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești din Ungaria”. Programul a continuat cu pasaje muzicale și dans folcloric, care s-au bucurat de aprecierea publicului.

Evenimentul, prezentat de artista Mădălina Păcurar, s-a încheiat cu o agapă tradiţională românească.

Larisa Patricia Herlaș