În octombrie, luna dedicată luptei împotriva cancerului la sân, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer face, pentru al șaselea an la rând, 1.000 de testări gratuite pentru femeile din mediul rural.

Caravana medicală „Nu am făcut destul 2019” ajunge, sâmbătă, 26 octombrie, în județul Bihor, unde va rămâne timp de trei săptămâni. Debutul programului are loc la Dispensarul din localitatea Brusturi, urmând ca duminică, 27 octombrie, medicii să facă testările la Căminul Cultural din Telechiu, comuna Țețchea. În 2 noiembrie, echipa caravanei poate fi găsită la Căminul Cultural din Ghiorac, comuna Ciumeghiu, iar în ziua următoare se va afla în satul Dobrești. În 9 noiembrie, investigațiile se vor face la Căminul Cultural din Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș, iar în 10 noiembrie la Colești.

Consultațiile se fac între orele 10.00 – 18.00, iar medicii își propun să testeze 100 de persoane din fiecare localitate.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale alunițelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcția plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Larisa Patricia Herlaș