Biletele pentru primele reprezentații ale spectacolului ,,Creștini”, programate în 29 și 30 octombrie, sunt aproape epuizate, a anunțat conducerea Teatrului Regina Maria, în cadrul celei mai recente conferințe de presă.

Cea de-a doua premieră a Trupei Iosif Vulcan din stagiunea 2019/2020 este spectacolul ,,Creștini”, de Lucas Hnath, în regia lui Radu Iacoban. Piesa se va juca pentru prima dată în România și nu este recomandată tinerilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani. Reprezentațiile urmează să aibă loc de la ora 19.00, într-un spațiu neconvențional, la Sinagoga Neologă Sion.

Lucas Hnath este un dramaturg american contemporan, asistent universitar al Departamentului de Scriere Dramatică din cadrul Universității New York. Textele sale au câștigat numeroase nominalizări și premii. Cum însuși autorul mărturisea pentru Playwrights Horizons, „Creștini” este o piesă inspirată din viața de zi cu zi, fără a avea însă la bază un caz concret similar. Este o reflectare lucidă asupra unei teme universale – credința și dezvăluie resorturile atât de personale, intime și unice prin care fiecare individ se raportează la ea.

Detalii din culise

Piesa se concentrează pe congregația Pastorului Paul. Biserica pe care o conduce are „sute de locuri, săli de clasă pentru școala duminicală și o cristelniță de mărimea unei piscine”, iar el se află acum în fața enoriașilor pentru a le spune că toate costurile acestor construcții sunt achitate. Paul are însă și alte vești, care nu se încadrează în tiparul cu care este obișnuită comunitatea de credincioși.

„Deși intriga din «Creștini» este cât se poate de limpede, piesa este construită dintr-o serie de argumente contradictorii. Niciunul dintre ele nu este câștigător. Nu există nicio rezolvare. Și lipsa unei soluții, poate crea o stare de agitație și disconfort. Dar, cu puțin exercițiu, putem să găsim și bucuria de a trăi fără certitudini. Și poate în mijlocul acestei agitații, a căutării, vom descoperi ceva mai complex și mai adevărat decât ne-am fi imaginat”, spune Lucas Hnath.

Regia spectacolului montat în premieră națională la Oradea îi aparține regizorului, actorului și dramaturgului Radu Iacoban, care și-a asumat și traducerea textului din limba engleză și care se află la prima colaborare cu Trupa Iosif Vulcan. „Creștini poate deveni în atenția spectatorilor o alegere, zic eu, interesantă. Parte pentru tema familiară, parte pentru necunoscutul poveștii spectacolului. Așa cum am procedat și la alte spectacole, am încercat să creez o părticică de lume guvernată de ființe vii, umane, recognoscibile, care nu au alte alegeri și convingeri în afara dorinței urgente de a spune povestea spectacolului”, mărturisește regizorul.

,,Repetițiile merg bine. Urmează să ne întâlnim cu spațiul, adică Sinagoga Neologă Sion, deoarece până acum s-a repetat la Sala Studio. (…) Invităm publicul la reprezentații ca să creadă, să simtă, să râdă”, a mai transmis Radu Iacoban, la întâlnirea cu jurnaliștii.

Partea de scenografie și video este realizată de Tudor Prodan, aflat la a doua colaborare cu Teatrul Regina Maria, după spectacolul „Isabela, trei caravele și un mare mincinos”. Sound design-ul a fost creat de Aida Šošić, iar light design-ul poartă semnătura lui Lucian Moga.

,,Am tratat diferit spectacolul acesta, din punct de vedere scenografic. El ar trebui să transmită o experiență, având în vedere locația în care se va juca”, a dezvăluit scenograful. ,,Decorul este făcut în așa fel încât spectacolul să poată fi jucat în diverse locații. Este adaptabil”, a apreciat și directorul artistic al Trupei Iosif Vulcan, Andrian Locovei.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Richard Balint (Pastorul Paul), Adela Lazăr (Elizabeth), Petre Ghimbășan (Jay), Răzvan Vicoveanu (Joshua), Anda Tămășanu și Maria Teișeanu (Jenny).

Dacă Richard Balint s-a rezumat să spună că îndrăgește acest spectacol și că îi place personajul pe care îl joacă, Adela Lazăr a făcut o dezvăluire emoționantă: ,,Acest spectacol m-a schimbat. Acum mă raportez diferit față de actorie și față de viață. L-aș descrie într-un singur cuvânt: purificare”.

Chiar dacă biletele pentru reprezentațiile din 29 și 30 octombrie sunt aproape epuizate, orădenii mai pot vedea spectacolul în 6 și 7 noiembrie, de la ora 19.00, dar și în 14 și 15 decembrie, de la aceeași oră.

Tichetele de intrare pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 și sâmbăta între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online, pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș