Lumea bună a artei naive și-a dat întâlnire și anul acesta, la Oradea. Joi seara, Muzeul Țării Crișurilor a găzduit vernisajul expoziției organizată în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Național de Artă Naivă. „Și în acest an suntem încântați de oferta dumneavoastră. Această ediție cu numărul VI care încununează efortul dumneavoastră se împlinește prin lucrări care poartă farmecul unei lumi în care bucuria și culoarea te obligă să gândești pozitiv, iar acest sentiment te domină. Arta naivă aparține tezaurului național și are puterea să ne reprezinte oriunde în lume”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, în deschiderea evenimentului. Aproape 100 de tablouri, semnate de artiști renumiți din România, dar și de pictori debutanți, se vor afla la dispoziția publicului în cadrul unei expoziții cu vânzare. „Oamenii au nevoie de cultură, au nevoie de artă. Orădeanul trebuie să aibă posibilitatea de a-și împărtăși pasiunile cu comunitatea. Chiar de la prima ediție, Festivalul Național de Artă Naivă a fost o revelație culturală. Nici eu nu am realizat inițial ce poate ieși din aducerea laolaltă a artiștilor , dar s-a produs o energie foarte mare. La prima ediție am avut 130 de oameni în sală, anul trecut, numărul celor prezenți la vernisaj depășise 200 de persoane. Sunt oameni care se bucură, și aș putea spune că acesta este câștigul nostru. Eu sunt un om mulțumit”, a afirmat Mircea Stroe, organizatorul Festivalului Național de Artă Naivă.

 

Bucurie și explozie de culoare

Printre cei prezenți la vernisaj s-au aflat oameni de cultură, iubitori ai artei, dar și oficialități. „Arta are rolul de a face oamenii fericiți, să ne bucure ochii și sufletul. Arta înseamnă bucurie deopotrivă pentru artistul care pictează, pentru colecționar și firește, pentru acel simplu privitor”, a apreciat Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. Ediția cu numărul VI a festivalului propune, pe lângă conferințe, lansare de carte, workshop-uri, spectacole de teatru, și o proiecție de film documentar la Cinema Palace.

Festivalul Național de Artă Naivă de la Oradea beneficiză de sprijinul Consiliului Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare Proiecte, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Revista Familia și Muzeul Țării Crișurilor.

Veres Diana