În cursul zilei de miercuri, Ministerul Sănătății a trimis Direcţiei de Sănătate Publică Bihor a doua tranșă de vaccin gripal. Cele 7.220 doze vor fi distribuite către unitățile medicale din județ începând cu data de 21 octombrie.

Conform unei informări transmisă de conducerea Direcției de Sănătate Publică, medicii de familie se pot prezenta la sediul instituției în perioada 21 – 25 octombrie, inclusiv, între orele 8 – 14, pentru a intra în posesia vaccinului. Medicii de familie vor primi 10 doze de vaccin gripal/cabinet medical. În informare, autoritățile precizează că o parte a dozelor de vaccin gripal va fi distribuită către unităţi spitaliceşti şi către Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor. Prima tranșă de vaccin gripal (720 doze) a ajuns în Bihor în cursul lunii septembrie și a fost distribuită către Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea însă aceasta nu a fost suficientă pentru imunizarea întregului personal. Direcția de Sănătate Publică estimează că, în cursul lunii noiembrie, ministerul de resort va distribui în Bihor încă două tranșe de vaccin gripal din care se vor aloca prioritar doze către cabinetele medicilor de familie.

Dozele primite gratuit de la Ministerul Sănătății sunt destinate grupelor populaționale considerate la risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală. Din grupele de risc fac parte persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm, sau cu virusul imunodeficienței umane; gravide, medici, cadre medii sanitare și personal auxiliar, atât din spitalele cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariații instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronic, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații, adulți sau copii, rezidenți în instituții de ocrotire socială precum și persoanele care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt, persoanele cu vârsta egală sau peste 65 ani.

DSP Bihor a informat medicii de familie cu privire la faptul că acest vaccin nu poate fi administrat copiilor sub 3 ani.

Mădălina Venter