Asociația Artiștilor Naivi din România și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Muzeul Țării Crişurilor (MTC), organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Naţional de Artă Naivă. Evenimentul va debuta cu un vernisaj, joi, 17 octombrie, ora 17:30, la sediul MTC.

În fiecare an, în octombrie, Oradea este capitala artei naive contemporane româneşti

,,O tradiţie care s-a născut la Oradea, Festivalul Naţional de Artă Naivă spune o poveste uimitoare despre ce înseamnă arta naivă românească. Privitorul descoperă pe pînză viaţa rurală ce apare ca o peliculă de cinematograf Lumière în plină desfăşurare, cu secvenţe împărţite în vremea mieilor, vremea coasei şi ielelor, timpul cireşelor, vremea culesului, vremea nunţilor şi a şezătorilor, răgazul iernii şi al sărbătorilor. O rânduială fascinantă a satului, o incursiune în orizontul rural pe care sătenii îl poartă cu ei prin toate anotimpurile vieţii. Căci, mai demult, majoritatea oamenilor de la ţară îşi petreceau viaţa netrecînd graniţele satului lor izolat de civilizaţie, şi nu ştim astăzi dacă acest lucru nu era cumva un imens avantaj, nepreţuit în păstrarea tradiţiilor locale”, a declarat Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România.

Festivalul continuă vineri, 18 octombrie, de la ora 12:00, cu proiecţia unui film documentar despre arta naivă, la Cinema Palace Oradea, intrarea fiind liberă.

Evenimentul este sprijinit de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Revista Familia, Cinema Palace, Fundația Comunitară Oradea, Ministerul Educației Naționale, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea și TVR Iași.

Larisa Patricia Herlaș