În cursul zilei de vineri, la Centrul de Informare Turistică din Vadu Crișului a avut loc deschiderea unei expoziții cu fotografii, ca parte a proiectului în care Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a organizat cursuri foto, sub îndrumarea artistului fotograf Andrei Posmosanu, pentru elevii școlilor din zonă.

Evenimentul a fost deschis de către Paul Iacobas, președintele asociației, care a mulțumit comunităților locale din zona Vadu Crișului-Bratca pentru sprijiunul acordat. ,,Acest eveniment are loc în cadrul proiectului în care Vadu Crișului este partener cu Consiliul Județean Bihor și care își propune să revitalizeze fosta cabană Vadu Crișului, pentru a face un centru multifuncțional pentru păstrarea și conservarea naturii”, a spus, în cuvântul său, Iacobas.

Rezervația Defileul Crișului Repede este una din cele mai importante rezervații naturale din Transilvania și Bihor, iar activitatea care a avut loc în acest wekeend a încercat să aducă mai aproape copiii de natură, prin fotografie. Defileul, cascada, olăritul, ceramica albă sunt doar câteva elemente care au fost imortalizate de către participanți.

În continuarea proiectului va fi organizată o tabără de junior rangers, care se va desfășura timp de șapte zile, în care copiii vor învăța cum să protejeze natura. De asemenea, vor avea loc activități de promovare și studii care să contribuie la promovarea turistică prietenoasă cu mediul.

Părintele ortodox Mititean Sorin și Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crișului au evidențiat faptul că este binevenit orice program care are menirea de a promova cultura și frumusețile zonei Vadu Crișului și a felicitat organizatorii și participanții.

Despre programul în care Consiliul Județean Bihor este lider

Consiliul Județean Bihor, în calitate de lider, derulează proiectul ROHU126 – ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”, acronim PRONATURE în parteneriat cu Primăria Vadu Crișului, Primăria Körösszegapáti din Ungaria, respectiv cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, fiecare dintre parteneri contribuind activ la implementarea tuturor activităților înscrise în proiect.

Proiectul vizează adoptarea unor măsuri de protecție, conservare și valorificare a patrimoniului natural protejat, prin crearea unui centru multifuncțional de monitorizare protecție și conservare a naturii și reabilitarea Cabanei Vadu Crișului, aflată în proprietatea Consiliului Județean Bihor. De asemenea, Primăria Vadu Crișului, aflată pe teritoriul sitului ce face obiectul proiectului, va realiza un centru de promovare a culturii tradiționale – Casa Meșteșugurilor – în scopul protejării și conservării resurselor comunității, prin intermediul unor evenimente. Nu în ultimul rând, Primăria Korosszegapati va realiza un centru de informare pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény – Kormospusztai legelők.

Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, custodele Sitului Natura 2000, Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, participă la implementarea proiectului, prin introducerea unui sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în sit, activitate ce va contribui la fundamentarea unei alte activități, organizarea de cursuri foto, rangeri, respectiv realizarea unui plan de management al vizitatorilor în cadrul sitului 2000.

Mădălina Venter