Primăria comunei Șinteu, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar Oradea”, organizează evenimentul ,,Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace”.

Sărbătoarea va avea loc duminică, 13 octombrie, începând cu ora 11.00, în zona Amfiteatrului de lângă Căminul cultural din Șinteu. Aceasta va debuta cu oficierea unei slujbe religioase, programată înaintea deschiderii festive. Programul continuă cu momente artistice pregătite de ansambluri din Șinteu, Békéscsaba (Ungaria), Terchova și Lúčky (Slovacia), Oradea și alte localități din județul Bihor.

În continuare se vor desfășura concursuri care au ca temă cartoful, urmând a fi premiați posesorul celui mai mare cartof și deținătorul cartofului cu formă deosebită. ,,Cartoful va fi în centrul atenției. De aceea, oferim sesiuni de degustare a mâncărurilor tradiționale, printre care podlesniak, o mâncare de cartofi, găluște din cartofi cu brânză, numite haluski, dar și cârnați de porc preparați de reprezentanții slovacilor din localitatea Békéscsaba”, au transmis organizatorii. Surpriza evenimentului este, însă, formația Proconsul, care va concerta pentru toți participanții, de la ora 17.00.

Pe parcursul derulării programului, copiii vor avea parte de jocuri interactive și se vor putea lăsa pictați pe față în culori vesele, timp în care mamele lor pot asista la demonstrațiile de croșetat. Manifestarea se va încheia, seara târziu, cu un bal întreținut de formația Iosif Baitar.

Este important de știut că gazdele vor pune la dispozitia vizitatorilor bonuri valorice pentru mâncare, în valoarea de 10 lei, iar suma colectată din această sursă va fi donată Karolinei Tusinovski, o tânără care urmează să devină mamă și care are nevoie de proteză, după ce și-a pierdut brațul în urma unui accident rutier, ce a avut loc vara aceasta, în localitatea Peștiș.

Evenimentul este parte a proiectului ,,Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno – maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Interreg V – A România – Ungaria 2014 – 2020 și co-finanțat de către România și Ungaria.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Facebook Proconsul