La doi pași de Parohia Ortodoxă Română „Sf. Atanasie și Sf. Petru Movilă” din Paleu se clădește un viitor mai bun pentru copiii Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea. Miercuri s-a pus piatra de temelie a viitoarei case de tip familial în care vor fi îngrijiți 12 copii care provin din sistemul instituționalizat.

 

Miercuri, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, a mai multor oficialități locale și reprezentanți ai societății civile, Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, a sfințit piatra de temelie a viitoarei case de tip familial care va găzdui 12 copii din totalul de 40 ai Centrului de Plasament nr. 2. 

Datorită sprijinului Consiliului Județean Bihor, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, al fundației House and Hopes for Children, al Asociației Filantropia și mai multor parohii din Oradea, Sânmartin și Oșorhei, așezământul va putea ocroti copiii separați temporar sau definitiv de părinții naturali.

 

Prezent la eveniment, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, i-a felicitat pe toți cei implicați proiect. „Intenția noastră este ca din 2020 să demarăm procedura de închidere a mai multor centre de plasament. Totul, după adoptarea noului act normativ adoptat de guvern ce prevede introducea obligației autorităților de la nivel local, dar și a furnizorilor privați de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidențial până pe 31 decembrie 2020. Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect, iar copiilor care vor locui aici, le doresc să simtă că au un cămin adevărat”, a spus Ioan Mang.

 

DGASPC Bihor caută soluţii de îmbunătăţire a calităţii vieţii copiilor instituționalizați, prin cazarea acestora în case de tip familial, unde pot beneficia de șansa unei familii. „Instituția noastră a căutat mereu soluţii de îmbunătăţire a calităţii vieţii copiilor aflați în grija noastră. 

Prin construirea acestei case de tip familial, sunt încrezătoare în faptul că vom reuși să punem bazele unui viitor mai bun pentru fiecare dintre ei”, a precizat Szántó Ildikó, directorul adjunct al DGASPC Bihor. Acest proiect face parte dintr-o acțiune mai amplă, în cadrul căreia, cu sprijinul Fundației Filantropia și al Fundației House and Hopes for Children se construi cinci case de tip familial pentru copiii din centrele de plasament orădene.

 

 

 

News Bihor