Duminică, 13 octombrie, începând cu ora 14, gospodinele din Briheni, Colești, Șuștiu și Ursești invită bihorenii la un festin culinar tradițional. Vedete vor fi celebrele plăcinte din Bihor, iar oaspeții sunt invitați la ediția a III-a a festivalului care va avea loc la Căminul Cultural din sat.

Ca și la ultimele două ediții, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Primăria comunei Lunca și Biserica Ortodoxă din Briheni sunt parteneri la organizarea Festivalului Plăcintelor de la Briheni. În cadrul evenimentului și-au anunțat deja prezența mai multe gospodine din Colești, Șuștiu, Ursești și Briheni, care vor pregăti pentru vizitatori plăcinte tradiționale. În meniu sunt incluse plăcinta tradițională din zonă (întorsură cu brânză de vacă, oaie, capră, cu cartofi, cu dovleac, cu varză, cu mere); vărzar cu spanac, cu diferite verdețuri, ceapă, mărar; plăcintă cu carne, șuncă; plăcintă la tigaie, langoș.

 

La ediția cu numărul III, programul artistic va fi susținut de ansamblurile folclorice „Codrenii Bihorului” (Roșia), „Crisiia” (Cociuba-Mare), „Zestrea Budureșii” (Budureasa), „Dansatorii din Botean” (Botean), „Datina-Dubașii” (Hotar), precum și soliștii Daniela Rada, Andrei Corb, Elena Șerb și surorile Tomele.

Vizitatorii vor avea acces la un atelier de fierărie, dar și la demonstrații de pregătire și coacere a plăcintelor tradiționale.

Mădălina Venter